четвер, 20 лютого 2020 07:50

Бойовики пішли на штурм

Автор: facebook.com/93 бригада
  Бійці 93-ї бригади Збройних сил України ”Холодний Яр” стоять на позиціях у Попаснянському районі Луганської області. Фото зроблене удень 17 лютого. Вночі ці позиції бойовики накрили артилерійським обстрілом, атакували з танків, мінометів і гранатометів
Бійці 93-ї бригади Збройних сил України ”Холодний Яр” стоять на позиціях у Попаснянському районі Луганської області. Фото зроблене удень 17 лютого. Вночі ці позиції бойовики накрили артилерійським обстрілом, атакували з танків, мінометів і гранатометів

На світанку 18 лютого російські окупанти атакували три спостережні пункти українських військових у Попаснянському районі на Луганщині.

Стріляли з мінометів, працювала артилерія. Потім почали штурм. Таких інтенсивних боїв на фронті не було два роки.

О 5:15 по спостережному пункту ''Баня", який обороняли бійці 72-ї бригади ім. Чорних Запорожців, ударили 120-міліметрові міномети й артилерія. Збили відеокамеру, що транслювала все довкола наживо. Потім на штурм пішли дві групи по 10 бойовиків. Убили гранатометника 22-річного Максима Хітайлова, ще трьох поранили. Українські воїни викликали на себе вогонь власної артилерії й почали відходити. Щойно бойовики зайшли на "Баню" — їх накрила артилерія Чорних Запорожців.

Пункт "Баня" облаштований між селищами Новотошківське та Золоте-4, навпроти окупованого Голубівського. Стояв на пагорбі, з якого видно позиції бойовиків. Українські воїни зайняли її в січні торік.

— Бойовики регулярно обстрілювали наші позиції, — каже ветеран російсько-української війни 34-річний Андрій Римарук. — А як хлопці закріпилися на "Бані" — втихомирились. Бо їхні спроби швидко придушували. Цей спостережний пункт був росіянам кісткою в горлі, вони готувалися його захопити.

— Ми дали відповідь зі всього необхідного озброєння, — каже начальник Генерального штабу Руслан Хомчак, 52 роки. — У ворога троє загиблих, п'ять поранених. Одразу запросили режим тиші, щоб забрати їх.

Бій тривав майже 6 год. Під обстріл потрапили сусідні спостережні пункти 72-ї бригади та 93-ї бригади Холодний Яр. Там травмованих і загиблих немає.

Гібридні російські сили хотіли вибити захисників України з плацдарму неподалік селища Новотошківське Попаснянського району на Луганщині, на річці Сіверський Донець. Українські військові утримують велику територію на її правому березі. Не дають бойовикам використовувати автомобільну дорогу Р-66 і загрожують їхнім позиціям у сусідньому Первомайську та Слов'яносербську.

— Росіяни вдарили у стик двох бригад за класичною схемою, — говорить координатор "Інформаційного спротиву" 47-річний Костянтин Машовець. — Одночасно атакували позиції в Новотошківському й Оріховому, хотіли скувати тактичні резерви Об'єднаних сил. Спочатку били артилерією. Її характер та інтенсивність свідчать, що готувалися до активного наступу.

Президент 42-річний Володимир Зеленський назвав атаку російських військ "цинічною провокацією", щоб зірвати переговори про мир. Скликав засідання Ради національної безпеки та оборони.

— Це не провокація, — каже на брифінгу начальник Генштабу Руслан Хомчак. — Сьогодні — п'ята річниця Дебальцівських подій (18 лютого 2015‑го українські військові вийшли з Дебальцевого на Донеччині. Тоді під час бойових дій біля міста з 15 січня до 18 лютого загинули 110 військовослужбовців, 270 було поранено, сімох узяли в полон та 18 зникли безвісти, за даними Генштабу. Втратили близько 30% техніки. — ГПУ). Противник показує для "русского мира", що це була їхня перемога. Хотіли захопити спостережні пости, планували наступ.

Наказ атакувати українських військових віддав президент РФ 67-річний Володимир Путін, вважає публіцист 36-річний Денис Казанський:

— Щоб продемонструвати, хто господар становища на Донбасі. Показав, як жалюгідно і безглуздо виглядає презентація "платформи примирення" (ініціатива радника РНБО Сергія Сивохо про примирення між ворогуючими сторонами, яку мали оприлюднити 18 лютого. Її перенесли. — ГПУ). Він продемонстрував, що Зеленський не контролює ситуацію і його обіцянки миру — нікчемні.

Уночі 19 лютого бойовики продовжили атакувати, але зменшили інтенсивність.

Обстріляли позиції українських воїнів поблизу села Лебединське Волноваського району Донеччини. Випустили 15 мін калібру 82 мм. Також вели вогонь із гранатометів великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

208 мін випустили російські бойовики по позиціях українських військових вранці 18 лютого. Застосували 56 танкових і 24 артилерійських снаряди. Статистику оприлюднив штаб операції Об'єднаних сил.

Стріляли вздовж лінії фронту

Вранці 18 лютого бойовики обстрілювали українських військових і на інших ділянках фронту. Били 82- та 120-міліметровими мінометами біля населених пунктів Гнутове, Водяне, Павлопіль та Зайцеве на Донеччині.

Удень 18 лютого до лікарні в Горлівці привезли понад десяток поранених бойовиків. Внаслідок необережного поводження з боєприпасами підірвали себе.

Зараз ви читаєте новину «Бойовики пішли на штурм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути