Ексклюзиви
четвер, 26 березня 2020 06:45

Бойовики не визнають коронавірусу

21 березня ватажки так званої ДНР закрили пункти пропуску з територіями, підконтрольними Україні. Пояснили, що захищають жителів захоплених територій від вірусу COVID-19. Самі його не визнають, тестів для виявлення інфекції не мають, лікарні до прийому хворих не готують.

У захопленому Донецьку 10 березня створили штаб протидії коронавірусній епідемії. Бойовики запевняють, що тримають ситуацію під контролем. Ватажок "народної міліції ДНР" Олег Нікітін каже, що станом на 15 березня атипову пневмонію виявили в одного бойовика, ще у двох підозрюють. Так звана міністерка охорони здоров'я ДНР Ольга Долгошапка переконує, що випадків зараження коронавірусом на захопленій території не зафіксовано. Заради профілактики стежать за 11 людьми.

— По телеку нам рассказывают, что все хорошо. Мол, от коронавируса вымрут только бендеры, — розповідає 33-річний Андрій Гордієнко, різнороб з Донецька. — Навіть медики в лікарнях ходять без масок. Мужики біля під'їздів говорять, цей вірус запустили американці, а вони захищатимуться горілкою. Я щодня їжджу на роботу — навколо мене кашляють усі. У лікарню №3 привезли жінку, яка захворіла в Китаї. Медзаклад оточила міліція, нікого не пускають.

Депутат "народної ради ДНР" Владислав Бердичівський каже, що в жінки з третьої лікарні коронавірусу не виявили.

Проукраїнські активісти, які живуть у захопленій частині Донеччини, переконують: на територій так званої республіки майже сотня заражених на коронавірус.

У Новоазовську є 26 інфікованих, підозрюють ще у 18. У Горлівці — 17–18, Донецьку — 11–12, Єнакієвому — 10, під підозрою — 7, у Макіївці — 8 підтверджених випадків зараження, 3 — під підозрою.

Донеччани обговорюють у соц­мережах, що кілька днів тому медики забрали з вулиці чоловіка з високою температурою. Його наречена недавно повернулася з Китаю.

Бойовики так званої ЛНР уперше заговорили про коронавірус 9 березня. З пропускного пункту "Новошахтинськ" між однойменним містом Росії і окупованою Луганщиною забрали жінку з високою температурою. Поверталася з Китаю.

13 березня так званий головний санітарний лікар ЛНР Дмитро Докашенко заявив, що з підозрою на атипову пневмонію ізолювали 14 людей. Однак вірусу ні в кого не підтвердили.

— У нас нет ничего, — каже 38-річна Олена з Луганська. — Я прихворіла 2 березня. За два дні злягла. Підвищилася температура, груди боліли так, що не могла дихнути. Чоловік пішов в аптеку — полиці порожні. Аптекарка сказала пити парацетамол або викликати "швидку". Я подзвонила в лікарню. Диспетчер відповів, що виїжджають тільки до інсультників, інфарктників і лежачих.

5 березня жінка поїхала до лікарні на таксі.

— Терапевт виписала сироп від кашлю і жарознижувальні, — продовжує. — Я просила зробити тест на коронавірус. Лікарка сказала, що його нікому не роблять. Тиждень я пила сиропчик, доки це все не переросло у пневмонію. У Луганську є хворі на коронавірус, але лікарі пишуть їм легші діагнози.

Ватажок луганських бойовиків Леонід Пасічник 23 березня наказав закрити пункти пропуску з підконтрольними Україні територіями.

— Тільки за минулий тиждень більш як 600 жителів окупованих районів Донецької і Луганської областей звернулися до лікарень із симптомами ГРВІ, — кажуть у громадській організації "Східна правозахисна група". — Пневмонію виявили у 91. Велика ймовірність, що серед них є і заражені на коронавірус.

Росія відкрила кордон з окупованими територіями України.

Із 23 березня люди з окупованої Донеччини можуть безперешкодно в'їжджати на територію РФ. Прем'єр-міністр Росії Михайло Мішустін розпорядився не поширювати на жителів ОРДЛО обмеження в'їзду в Російську Федерацію, яке пов'язане із запобіганням розповсюдженню коронавірусу.

Зараз ви читаєте новину «Бойовики не визнають коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути