пʼятниця, 10 лютого 2017 07:55

Бойовика Ґіві підірвали у власному кабінеті

Автор: ФОТО З САЙТА www.censoru.net
  Михайло Толстих (Ґіві) з бойовиком Арсенієм Павловим на прізвисько Моторола, якого підірвали в ліфті його будинку торік у вересні
Михайло Толстих (Ґіві) з бойовиком Арсенієм Павловим на прізвисько Моторола, якого підірвали в ліфті його будинку торік у вересні

— ФСБ діє активно й послідовно. Одного за одним знищує свідків своїх військових злочинів в Україні. Йдеться про цілеспрямовану ліквідацію ватажків ЛНР і ДНР, — каже радник міністра внутрішніх справ України 46-річний Зорян Шкіряк.

8 лютого в Макіївці вбили 36-річного Михайла Толстих на прізвисько Ґіві. Керівника терористичного батальйону "Сомалі" підірвали о 6:12 із вогнемета "­Джміль" у власному кабінеті. Від вибуху вигоріли всі п'ять поверхів будівлі, вилетіло скло з вікон.

Михайло Толстих родом із Іловайська на Донеччині. Батько відсидів у тюрмі, за чутками. Не працював, пив і бив дружину. Михайло ріс відлюдьком, катував вуличних тварин. Отримав середню технічну освіту. Працював промисловим альпіністом, водієм дизельного навантажувача на канатному заводі й охоронцем у супермаркеті.

Два роки відслужив у навчальному центрі "Десна" під Києвом. Узяв позивний "Ґіві" на честь діда-грузина. Закінчив службу сержантом — командиром танка. Працював прибиральником, помічником мийника машин в автосервісі. Торгував горілкою на вокзалі. ­2011-го опинився в СІЗО за крадіжку велосипеда.

Почав воювати на боці бойовиків ДНР у Слов'янську ­2014-го. Став командиром штурмового батальйону "Сомалі". Російські ЗМІ називали його одним із авторів Іловайського котла. З вересня того ж року керував бойовиками під час штурму Донецького аеропорту.

— Приїхав із російськими журналістами, — згадує "кі­борг"-розвідник Збройних сил України 28-річний Олег Васько на позивний "Сало". Спілкувався з Ґіві наприкінці 2014-го на блокпосту бойовиків. — Поки нас шманали, підійшов: "Ну че, укропы?" Його послали. Кажу: альо, такий грозний, ти кому присягу давав? Де служив? Прискорив крок і втік із журналістами у бліндаж.

Ґіві показово допитував "кіборгів" у січні 2015 року. У мережі є відео, де він скидає їх із танка і влаштовує допит перед камерами російських телеканалів. Змушував їсти свої шеврони. Розстрілював поранених.

— Сепаратисти добивали наших хлопців, — казала помічник начальника Генштабу, нині народний депутат ­38-річна Тетяна Ричкова. — Це почав Ґіві. Показово пристрелив бійця.

У березні 2015-го машину Ґіві обстріляли, коли їхав на позиції в Донецький аеропорт. Він не постраждав. У лютому того ж року його внесли до санкційного списку Євросоюзу. Від 23 травня 2016-го — у розшуку МВС України.

29 січня цього року очолював атаку бойовиків під Авдіївкою. Українські військові відбили її.

— Ми знищили близько 30 окупантів. Ґіві так хотів сподобатися Москві, що пішов у бій без підготовки, — каже Олександр Самарський, заступник командира 72-ї бригади ЗСУ, яка захищала Авдіївку.

Обіцяв мститися за Моторолу

Михайло Толстих не був одружений. Казав, що з особистим життям не складається:

— Уже три покушения на меня было. Нет у меня личной жизни, и свадьбы не было. Остаюсь одиноким человеком. К моему большому сожалению.

Займався футболом і боксом. Уболівав за донецький "Шахтар".

Називав себе другом терориста Мотороли. Коли того підірвали в ліфті торік у вересні, пообіцяв мститися.

"Кожне місто, яке ми захопимо до Києва, буду рівняти із землею. Хто б не вбив Моторолу, розплачуватиметься весь український народ", — цитують Гіві сепаратистські ресурси.

Зараз ви читаєте новину «Бойовика Ґіві підірвали у власному кабінеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути