Ексклюзиви
середа, 20 липня 2011 00:45

Блискавка влучила в намет із відпочивальниками

Автор: фото з сайта www.poglyad.te.ua
  Рятувальники розчищають ділянку траси Тернопіль—Львів біля села Довжанка на Тернопільщині 18 липня. Через повалені буревієм дерева там утворився затор завдовжки сім кілометрів
Рятувальники розчищають ділянку траси Тернопіль—Львів біля села Довжанка на Тернопільщині 18 липня. Через повалені буревієм дерева там утворився затор завдовжки сім кілометрів

— Проснулись от сильной грозы. Мы с одноклассником сели возле входа, смотрели на молнии. Он электрик, считает: "Два километра от нас ударила". Потом говорит, что 600 метров, а потом — гуп, и в нас, — розказує 20-річний Тарас Савенко у хірургічному відділенні Ріпкинської райлікарні Чернігівської області.

Разом із ним до лікарні потрапили ще дві дівчини і троє хлопців. Неподалік від намету, де вони ночували, вдарила блискавка. Усі отримали опіки першого та другого ступеня.

На берег Дніпра неподалік села Кам'янка Ріпкинського району у суботу вранці приїхали восьмеро хлопців та троє дівчат від 17 до 20 років. Двоє з Чернігова, решта — із Ріпок. Мали два намети. Планували переночувати і в неділю повертатися додому.

— Десь опівночі пішли спати. Погода спочатку була нормальна, а потім стали хмари насуватися. Десь о пів на п'яту ранку почалася гроза, — розповідає Тарас. У нього попечена шия та живіт. — Ночували шестеро в одному наметі, ще четверо — в іншому. Один хлопець збудував із плащ-палатки й гілок халабуду і там спав.

Після удару блискавки шестимісний намет завалився. Усіх, хто був усередині, паралізувало. Решту компанії — не зачепило.

— Гримнуло — і все, більше не пам'ятаю. Отямився і зразу подивився на годинник — було 5.05. Прибігли друзі з другого намету, почали нас витягувати. У мене на шиї ланцюжок поплавився. У дівчини синтетичні лосини полосами прогоріли, опіки на ногах. Вона казала: коли гримнуло, то її рука засвітилася.

Постраждалі змогли рухатися через півгодини. Зібрали речі й пішки добралися до бази відпочинку в Ка'мянці. Перечекали грозу. Першим автобусом поїхали в Ріпки, пішли в лікарню. Від Кам'янки до райцентру близько 30 км.

— Вони пролежать у нас із тиждень. Стресова ситуація, м'язові болі залишилися. У одного пацієнта отит. Напевно, від звукової хвилі барабанна перепонка воспалилася, — розповідає телефоном заступник головного лікаря Валентина Молчанова, 64 роки.

18 липня 50-річна Зоя Дмитрієва із села Дениші Житомирського району з чоловіком Олександром велосипедами поїхали по гриби.

Дорогою назад почалася гроза. Сховалися під великим деревом. Близько 17.30 у них влучила блискавка. Чоловік отримав опіки та контузію. Жінка загинула. У неї знайшли розірваний блискавкою мобільний телефон. Він не був вимкнутий.

О пів на восьму вечора 18 липня над селом Довжанка Тернопільського району пронісся буревій. Дощ із градом ішов 15 хв.

На трасі Львів—Тернопіль повалило кілька десятків дерев. Утворився затор на 7 км. Водія "таврії" на заправці з авто визволяли еменесники. Дерево впало на машину.

— В один момент усе потемніло. У вікна почав бити град. У нас градини були завбільшки з квасолину, а на другому кінці села — як куряче яйце. А на трасі, кажуть, дерева падали, як сірники, — розповідає бухгалтер місцевої сільради Марія Андрух, 49 років.

Село Довжанка розташоване за 10 км від Тернополя. Там 360 хат.

— Син Степан у той час на полі молотив ріпак. Дзвонив мені, казав: "Мамо, я сиджу в комбайні, а ним аж хитає. Вітер такий, що сам мотовило крутить", — продовжує Марія Андрух.

Вітер познімав дахи зі складів місцевого фермерського господарства.

— Учора був багатою людиною, а сьогодні став бомжем, — говорить фермер 51-річний Ігор Олійник. — Втрачені гроші навіть не можу порахувати. То мільйони. Я ж кредити брав. За 15 хвилин усе пропало. 2 тисячі гектарів посівів ріпаку і пшениці на полях витовкло. Один склад на 800 квадратних метрів розкрило, там було 250 тонн змолоченого ячменю. У другому — 60 тонн ріпаку. Тепер то збіжжя плаває. А бляха з перекриття десь на сусідських дачах лежить.

Пронісся буревій 18 липня і селом Семидуби Дубенського району на Рівненщині. Позривало шифер із 54 будинків.

— Цілий день парило. Буря налетіла о 17.45, — розповідають у сільраді. — Вітер із дощем побушував 15–20 хвилин. В однієї жительки на вулиці Центральній дах і півстіни вирвало.

Зараз ви читаєте новину «Блискавка влучила в намет із відпочивальниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути