вівторок, 02 липня 2013 06:57

Блискавка влучила у рідних сестер

Автор: Фото: Вікторія Микитюк
  28 червня о 19.00 у Вінниці на вулиці Островського, 31 сильний вітер викорчував шість дерев. Вони впали на дитячий майданчик і поламали дві лавки. Обірвали електродріт. Світла не було до ранку у двох п’ятиповерхівках
28 червня о 19.00 у Вінниці на вулиці Островського, 31 сильний вітер викорчував шість дерев. Вони впали на дитячий майданчик і поламали дві лавки. Обірвали електродріт. Світла не було до ранку у двох п’ятиповерхівках

28 червня в селі Гунька Немирівського району Вінниччини блискавка влучила в рідних сестер. 54-річна Катерина Шкарапута загинула, 45-річну Валентину Андрійченко розряд зачепив з одного боку.

 

— Блискавка пройшла по лівій стороні, але серце не постраждало. Робили кардіограму, все нормально, — розповідає головний лікар Немирівської райлікарні Олександр Конотоп. — Прокапали три дні й відпустили на похорон до сестри. У тої було пряме попадання, померла зразу.

Сестри жили поряд, через паркан. Зібралися родинами на вечерю. Сиділи в альтанці. Чоловіки повели онуків до хати, коли почався дощ.

— А жінки залишились в бєсєдці. Сиділи рядом. Хтось Каті подзвонив. Вона до телефону — а тут як гримне. І все, молнія в неї попала, ще й Валю зачепило, — розповідають односельці. — Представте: чоловіки виходять, а жінки лежать замертво. Кинулися до них, трясуть, а ті — ніц мови. Потім Валя отямилася, а Катю не спасли.

Катерина Шкарапута працювала кухарем у школі. Її чоловік Василь Федорович був механізатором, зараз тримає господарство, здає молоко. Залишилися син і дочка, четверо внуків. Поховали Катерину Андріївну 30 червня.

— Хороша жінка була. Дітки за добавкою ходили, бо смачно готувала. На весілля, проводи, поминки її запрошували не тільки в Гуньці, а й по сусідніх селах. Для онучат усякі делікатеси виготовляла, — говорить секретар Гуньківської сільради Надія Жаркова, 49 років. — Того дня зібралися разом, бо донька Валентини випустилася з коледжу. Кажуть, то була шарова молнія. Вона спочатку вдарила по грудях Валентини, а тоді Катерині прямо в голову ввійшла.

 

У суботу 29 червня містом Кривий Ріг на Дніпропетровщині промчав буревій. Градини завбільшки як перепелине яйце побили автомобілі, порозбивали вікна, шифер, вивіски магазинів. На деяких будинках продірявили утеплення. На полях понівечило городину, а з дерев позбивало плоди. Вітер поламав близько сотні дерев, провалив дроти ліній електропостачання.

Близько 18.30 почалася злива. Подекуди падав град, віяв сильний вітер. Біля шахти "Гігант" дощова вода набула рожевого кольору.

— У меня на огороде смерч порубил весь урожай, сломал три вишни. На грядках ничего живого нет, — каже вчителька Юлія Заворотнюк, 25 років, із вул. Привільної. — Деревья, как осенью, лысые.

Сміття з градом забило стоки, вулицями бігли річки каламутної води.

— Сидела смотрела на дождь. Кофе в руках, сигарета. Открыла форточку. Так сначала прохладно и приятно было. Только докурила, как град начался. На моих глазах несколько градин разбили окно, дождь начал заливать комнату. 30 минут со шваброй стояла и воду собирала, — розповідає Карина Дністренко, 24 роки. — Балкон и все вокруг него как после расстрела — в дырках, облупленное. Подсчитала, окно на кухне заменить — тысяча гривен, утеплитель — 5 тысяч. Написала заявление в жэк, может, помогут.

30-річного Дениса Чічерінова негода захопила на вул. Електрометалургів, він їхав із дачі додому. Градини пробили дві дірки у задньому склі "мерседеса".

— Я давай искать, где спрятать машину. Успел заехать в арку дома на соседней улице, но все равно авто успело хорошо побить. За мной протиснулась "девятка", так у нее все стекла были в трещинах. Мужики выбегали из дома и коврами накрывали легковушки, но их ветром срывало, — згадує Денис.

У мерії ще не оцінили збитки через стихію. Кажуть, на прибирання потрібний тиждень. Усіх комунальників відкликали з відпусток.

У Кривому Розі живуть півмільйона людей. Це найдовше місто країни — розтягнуте на 53 км уздовж кар'єрів із залізною та марганцевою рудою. 24 червня тут стався землетрус силою 4-5 балів за шкалою Ріхтера. Поштовхи тривали 15 с.

 

У вихідні сильні зливи з вітром були й на Півдні України. В Алушті у відкрите море віднесло двох чоловіків на надувному матраці. Рятувальники знайшли їх за 2 год., катером доправили на берег.

28 липня у Києві через сильний дощ біля станції метро Чернігівська утворилося озеро, вода стояла на вул. Еспланадній та на Центральному автовокзалі.

У понеділок затопило частину просп. Леніна у Миколаєві. Легкові автомобілі раз у раз глухнули. Води було по коліна.

Зараз ви читаєте новину «Блискавка влучила у рідних сестер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути