вівторок, 08 червня 2010 02:33

Блискавка пройшла через серце Юрія Терлецького

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Працівники аварійної служби в четвер о 17.30 їдуть вулицею Підвальною у центрі Львова ремонтувати пошкоджені буревієм дахи будинків. О 15.45 на дорогу впало дерево. Його розпиляли і поскладали вздовж музею ”Арсенал”
Працівники аварійної служби в четвер о 17.30 їдуть вулицею Підвальною у центрі Львова ремонтувати пошкоджені буревієм дахи будинків. О 15.45 на дорогу впало дерево. Його розпиляли і поскладали вздовж музею ”Арсенал”

Близько 17.00 у четвер, 3 червня, Львівщиною пройшли грозові дощі. У селі Туринка Жовківського району Львівської області 9-класники Юрій Терлецький, Михайло Білецький і Роман Великий у цей час на полі грали у футбол.

— Раптом хлинув сильний дощ, почало гриміти, блискати. Вирішили десь сховатися. Додому — далеко. У полі стояли недобудовані хати. Ми забігли туди. Десь 15 хвилин посиділи, як у хату вдарила блискавка. Більше нічого не пам"ятаю, втратив свідомість. Прокинувся в реанімації, — розповідає в п"ятницю 15-річний Юрій Терлецький.

Його вже перевели у звичайну палату. Ззаду на голові — обгоріле волосся. Говорить повільно. На сусідньому ліжку сидить мати Марія, 40 років.

— Того ж дня син прийшов до тями. Відкрив очі й питає: "Який сьогодні день?". Хвилювався, бо мав екзамен із біології здавати, — говорить мати. — Учора надворі було страшно, хмара чорна найшла. Не знала, що Юра з дому пішов. Двоюрідна сестра сказала, щоби я йшла на недобудови. Вона вже знала, що Юру блискавка вдарила, але боялася мені повідомити. Доки я прибігла, його вже "скора" в Жовкву повезла. Я від тої новини задеревіла і впала. Під реанімацією молилася і плакала, плакала і молилася.

У кишені Юрій тримав мобільний телефон. Під час негоди вимкнув. Від удару блискавки апарат розлетівся на друзки. Однокласники винесли Юрія на вулицю. Дорогою до лікарні в Терлецького двічі зупинялося серце.

— Пацієнта привезли в коматозному стані, без свідомості, — говорить завідувач реанімаційним відділення "Охматдиту" Тарас Садовий, 66 років. — Блискавка пройшла наскрізь: увійшла в ямку на шиї, вийшла через п"яту. Струм пройшов через серце. Юра не пам"ятає, що сталося. Ми спостерігаємо за його самопочуттям. Хоча, як правило, побічних реакцій після такого не буває. "Приманкою" для блискавки міг стати мобільний телефон, хоча й вимкнутий.

Дорогою до лікарні двічі зупинялося серце

В обід лікарі оглядають пацієнта. Він підіймає футболку, показує попечене тіло.

— Почуваюся нормально, — каже. — Учора голова крутилася, сьогодні пройшло. Правда, трішки відчуваю слабкість, у грудях поболює.

15-річному Михайлові Білецькому від удару блискавки паморочилося в голові та віднімало руку. Після огляду в Жовківській райлікарні його відпустили додому.

"Цілий місяць з неба лило щоденно"

— Три тижні тому повінь була сильніша. Вода за хвіртку зайшла у двір. А сьогодні ще за п"ять кроків перед хвірткою стоїть, — розповідає в неділю по обіді 45-річний Славко Сумик із міста Великі Мости Сокальського району Львівщини.

Він іде до центру святково вбраний — випрасувані брюки, начищені туфлі, біла сорочка. Поспішає на матч місцевих футбольних команд. У ніч проти неділі річка Рата вийшла з берегів. Подекуди стала утричі ширшою. Затопила й дорогу біля дому Сумика. Аби не замочитися, він долає зайві 3 км, обходить затоплену територію.

У неділю у Великих Мостах відзначали день міста. Щоби потрапити у церкви в центрі, треба перейти невеликий підвісний міст. Підхід до нього затопило більш як на 50 м. Люди роззувалися, жінки підбирали подоли спідниць і брели. Води було по коліна. Старожили кажуть, таку повінь Великі Мости бачили востаннє 1962 року.

— Цілий місяць із неба лило щоденно. Жодного дня сонця не було. Так і депресія може початися. Я вже забув про урожай картохлі. Думаю, не зберу цього року нічого. На полі все пливає.

Зараз ви читаєте новину «Блискавка пройшла через серце Юрія Терлецького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути