вівторок, 17 липня 2018 07:35

"Більшість людей живе лише на пенсії. Її ледь вистачає на їжу"

"Если у вас есть искатель и вы умеете находить мины — мы готовы за это платить", — таке оголошення постійно розміщують у соціальних мережах з окупованого Донецька. Саперам за місяць пропонують 40 тис. руб. — 16 тис. грн.

— Територія всіяна мінами і снарядами, що не розірвалися, — каже за вказаним телефоном Сергій Володимирович, 40 років. Працює у кадровій військовій агенції, прізвища не називає. — До нас періодично їздять миротворчі місії саперів. Працюють недовго.

Саперів наймають бойовики. Просять очистити якусь ділянку.

В агенції шукають також автомеханіків, майстрів із ремонту військової техніки. Їм обіцяють 30 тис. руб. — 12 тис. грн.

— На самом деле это ищут не механиков, а людей, которые будут разбирать ворованные машины. Потом детали пересылают в Россию, — говорить 55-річний Юрій Комаров із Донецька. — У меня друг работал на таком СТО. Несколько месяцев батрачил, ему не заплатили. Начал спорить, так хозяева видео выставили — мол, ворует, привозит и разбирает. Передали боевикам, теперь он сидит.

На 40 тис. руб. — 16 тис. грн — шукають спеціаліста з підбору автомобілів в Грузії. Машини потрібно переганяти до окупованої Макіївки.

— Сєпари знайшли канал переправки через Росію. Хочуть брати машини в Грузії, підфарбовувати, підремонтовувати — і продавати тут. Сюди вигідно возити, бо ніхто ніякі податки не платить, — додає Комаров. — Хочуть відкрити тут великий автосалон. Але ніхто не купуватиме тут машини. Більшість людей живуть на пенсії. Її ледь вистачає на їжу.

У Донецьку шукають спеціалістів на розбір зруйнованих приміщень. Будівельні матеріали перепродують місцевим.

— В первую очередь разбирают многоквартирные дома. Берут кирпич, доски, уцелевшие двери и окна, — говорить 40-річний Віктор Степанович. Наймає робочих на будівництво. — Робота завжди є. Бо сьогодні одне приміщення впало, завтра в іншому кінці міста розвалилося.

— Нового будівництва мало. В основному перебудовують старе. Ми зараз колишній торговий центр переобладнуємо в автосалон. Транспорт тут погано ходить, усі хочуть дешеву машину, — каже Віктор Степанович.

Популярними в місті є вакансії менеджера з ціноутворення у супермаркет, доглядача за квартирами та літніми людьми. Влітку шукають нянь.

— За час работы няни платят 100 рублей (42 грн. — ГПУ). Просят найти человека из своего района, — розповідає Тетяна Бесараб із кадрової агенції "Лучший персонал" в Донецьку. — Кандидатів ми самі перевіряємо у психолога, проводимо тести. Не беремо на роботу жінок, які втратили дітей. Були прецеденти, що крали малюків.

Нянями беруть жінок віком до 40 років.

— У Калінінському районі живуть небідні люди. Там шукають нянь для супроводу дітей на гуртки, секції, в дитячі табори, — говорить Тетяна Бесараб. — Якщо потрібно, няню забезпечують харчуванням і проживанням.

Цьогоріч у Донецьку відкрили приватний будинок для літніх "Лотос". У ньому залишають старих і хворих родичів. Люди проходять реабілітацію після хвороб або просто живуть. Доба перебування в центрі обійдеться у 2000 руб. — 843 грн. За ці гроші дають власну кімнату, постійний нагляд лікаря та п'ятиразове харчування. У центр шукають доглядальниць. За догляд однієї людини їм платять 200 руб. — 84 грн — на добу.

В місті популярні приватні охоронці. Ними влаштовуються бойовики. Їм платять від 50 тис. руб. — 21 тис. грн у місяць.

— Частного охранника нанимают себе в основном барыги, которые возят контрабанду — паленую водку, наркоту, оружие и ворованные машины, — каже 40-річний Юрій Бабіч із Донецька. — Але іноді охорона необхідна. На весілля, дні народження, випускні. Якщо цього не зробити, бойовики будуть присікуватися — "За що гуляєш?" Гостей можуть побити. А якщо є охорона — комендантська година автоматично продовжується з 22:00 до півночі.

У Луганську шукають продавців у алкомаркети

У Луганську шукають переважно водіїв і продавців у магазини. Пропонують удвічі нижчі зарплати, ніж у Донецьку. Пояснюють, що так звана їхня республіка бідніша.

— У мене навпроти будинку за рік закрили 20 магазинів. Вивіску міняють двічі на місяць, — говорить колишня продавець Ольга, прізвище просить не вказувати. — Самі ходові — алкомаркети. Там щовечора гуляють бойовики. Напиваються так, що громлять вітрини й товар. Відповідає за все продавець. У них ніхто не хоче йти працювати. Більшість молодих повиїжджали. В районі залишилися пенсіонери.

Зараз ви читаєте новину «"Більшість людей живе лише на пенсії. Її ледь вистачає на їжу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути