пʼятниця, 06 грудня 2019 06:55

Квитки на потяги подорожчають

Наступного року вартість квитків на потяги зросте на 20%. Ціну підвищуватимуть по­етапно з березня по грудень включно. Щомі­сяця дорожчатимуть на 2%. Це допоможе зменшити збитки Укрзалізниці від пасажирських перевезень, які 2020 року можуть скласти 14,3 млрд грн, прогнозують у компанії.

Ціна не зросте тільки на проїзд у першому класі потягів Інтерсіті.

— Підвищення ціни на 2 відсотки — недостатньо. Це ­покриє 5–10 процентів усіх збитків і не вирішить проблеми, — каже директор програми "Інфраструктура" Українського інституту майбутнього 50-річний Володимир Шульмейстер. — 2015-го був головою комісії з тарифів у Міністерстві інфраструктури. Тоді Укрзалізниця хотіла піднімати тариф тричі на 7 відсотків. Я пропонував підвищити одразу, а не час­тинами. Регуляторна служба зрештою не дозволила збільшити ціни, бо це — соціальна складова. Тоді збитковість Укрзалізниці від пасажирських перевезень складала 5 мільярдів. Цього року виросте вдвічі.

Вартість квитків треба збільшувати, доки є на них дефіцит. Коли закінчиться — ціну варто зафіксувати, додає Володимир Шульмейстер.

— Якщо вартість квитків зросте, а якість обслуговування — ні, то Укрзалізниця втратить клієнтів, — говорить засновник агенції "Борщ — рекрутинг майбутнього" Сергій Марченко. — В Україні розвивається автобусне та авіа­сполучення. Пасажир зможе вибирати найбільш вдалий для себе варіант. Уже зараз до Львова, буває, зручніше літати, ніж добиратися потягом.

Зараз ви читаєте новину «Квитки на потяги подорожчають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути