четвер, 26 березня 2020 00:31

Банкам заборонили нараховувати пеню

Автор: REUTERS
  У київській кав’ярні ”Ветерано Брауні” продовжують пекти солодощі під час карантину. Пропонують доставляти їжу додому. Заклад належить ветерану війни на Донбасі Роману Набожняку та його ­дружині Юлії
У київській кав’ярні ”Ветерано Брауні” продовжують пекти солодощі під час карантину. Пропонують доставляти їжу додому. Заклад належить ветерану війни на Донбасі Роману Набожняку та його ­дружині Юлії

На час карантину банкам заборонили примусово стягувати плату за споживчі позики та іпотеки. Не можуть нараховувати неустойки, пені та штрафи, підвищувати відсоткову ставку за кредитами.

— Верховна Рада ухвалила два антикризові закони. Національний банк деталізує ці правила й поширює між фінустановами, — говорить перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова, 47 років. — Оголошені кредитні канікули для бізнесу, що зараз не працює. Після зняття обмежень банки мають обговорити з бізнесменами питання реструктуризації заборгованості.

— Майже половина банківських кредитів проблемні. Деякі вважаються такими, що не повернуться. Не нараховувати на такі позики штрафи й відсотки кілька місяців для банків не критично, — каже голова Комітету економістів України Андрій Новак, 47 років.

17 березня Верховна Рада прийняла закон, що забороняє на час карантину штрафи за невчасну або неповну сплату Єдиного соціального внеску. Платникам податків не нараховуватиметься пеня з 1 березня по 31 травня.

Із 18 березня по 31 травня на підприємствах заборонено проводити перевірки.

— Результати податкових канікул побачимо за місяць — у звітах податкової, — говорить Новак. — Більшість країн світу запровадили заходи для пом'якшення економічних наслідків. Надають пільги з оподаткування та за кредитами, скасовують сплату податків. Україна трохи запізнилася з такими кроками.

Зараз ви читаєте новину «Банкам заборонили нараховувати пеню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути