вівторок, 03 лютого 2009 18:10

Бабак передбачив ранню весну

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Бабак Мишко зі Львівського дитячого еколого-натуралістичного центру 2 лютого прокинувся в декоративній хатинці, яку для нього зробили діти
Бабак Мишко зі Львівського дитячого еколого-натуралістичного центру 2 лютого прокинувся в декоративній хатинці, яку для нього зробили діти

— Весну цього року можна чекати через три-чотири тижні, — розтлумачує поведінку львівського бабака Мишка Андрій Кийко, 43 роки, із міського екологічного центру. — Чуєте, він навіть насвистує тихенько, значить, скоро буде тепло.

2 лютого чотирирічний бабак Мишко вперше прогнозував погоду. Він не хоче виходити з нірки, висовує тільки носа. Кийко силоміць витягає Мишка із декоративної хатки. Бабака сюди перенесли з нори, де він спав з осені. Мишко принюхується, завмирає. Потім починає метушитися і намагається втекти.

— Бабак у нас живе рік, — каже директор центру Ігор Антахович, 46 років. — Віддали львів"яни, які думали, що це буде сумирна домашня тварина. А він не давав їм спокою вночі, понищив меблі, прогризав прути в клітці та втікав.

До центру бабака принесли з вибитим зубом, він боявся людей і линяв від стресу. Із часом звик, почав відгукуватися на кличку та йти на руки.

— Зараз шукаємо йому пару, — додає Антахович.

Традицію відзначати День бабака українці перейняли в американців. У США в місті Панксатон живе бабак Філ. Щоб розбудити його, влаштовують спеціальну церемонію. На свято приїжджають кілька тисяч американців, чоловіки приходять у фраках. За Філом спостерігають із 1887 року. Метеорологи зазначають, що його прогноз збувається у 39% випадків.

Головний бабак нашої країни Тимко живе в Харкові. Він прогнозує погоду п"ятий рік.

— Помиляється — не більше, аніж наш гідрометцентр, — сміється директор національного природного парку "Гомільшанські ліси" Олександр Мотлях. Цього року Тимко теж передбачив швидке тепло.

Зараз ви читаєте новину «Бабак передбачив ранню весну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути