Ексклюзиви
вівторок, 06 лютого 2018 06:10

Автомобільний газ має відповідати чотирьом критеріям

1 лютого набрали чинності вимоги до якості автомобільного газу, що продається на заправках. 75% пального на українських АЗС — це імпорт, переважно з Росії, Білорусі й Казахстану. Решту виготовляють в Україні. Вимоги нового стандарту виконує тільки білоруський.

Автогаз має відповідати чотирьом критеріям. Два якісних — октанове число й відсутність вільної води. Для навколишнього середовища — вміст сірки не має перевищувати 50 г на 1 т. Для безпеки — тиск насичених парів.

— Нововведення не мало би вплинути на ціну газу. Багато компаній-трейдерів і виробників скрапленого газу вже підвищили якість товару. Перейшли від використання марки "Суміш пропан-бутан технічна" до марки "Пропан-бутан автомобільний". Це звичайна справа для ринку, що розвивається, — спочатку зростає обсяг, а потім якість, — каже аналітик Олександр Сіренко.

Перевірятимуть якість автогазу на АЗС Держекоінспекція та Держспоживінспекція. Вони отримали право зупинити роботу заправки й вилучити товар.

— У них немає чим контролювати, — вважає експерт "Консалтингової групи А-95" Артем Куюн. — Найпростіший аналізатор для перевірки якості зрідженого газу коштує 80 тисяч доларів. Максимум, що вони зможуть побачити, це документи. Наприклад, паспорти якості.

Торік столична влада закрила більшість нелегальних газових заправок, де продавали неякісний продукт. Однак вони перекочували за місто.

Зараз ви читаєте новину «Автомобільний газ має відповідати чотирьом критеріям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути