вівторок, 22 березня 2011 05:30

Японський землетрус може активізувати сейсмічно небезпечні зони Європи

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Світлана Плішко: ”На Закарпатті є кілька сейсмічних зон. Вони не є надто небезпечними для Львівської та Івано-Франківської областей”
Світлана Плішко: ”На Закарпатті є кілька сейсмічних зон. Вони не є надто небезпечними для Львівської та Івано-Франківської областей”

Землетрус в Японії може стати спусковим механізмом до підземних поштовхів в інших точках планети. В Україні найбільш небезпечними зонами є Українські Карпати та Кримські гори. Тут щороку відбувається від п'яти до двох десятків дрібних поштовхів. Про це розповідає завідувач Ужгородської сейсмологічної станції Світлана Плішко, 49 років.

Землетрус у Японії може вплинути на Україну?

— Ця катастрофа може спрацювати, як спусковий гачок. У Європі найбільш небезпечною є сейсмічно активна зона в горах Вранча в Румунії. Там понад 20 років не було підземних поштовхів. Якщо у румунській зоні накопичилася енергія, достатня для струсу, то через Японію вона може статися раніше.

Румунський землетрус здатен завдати шкоди нам?

— Востаннє горами Вранча трусило 1989 року. Підземні хвилі дійшли не тільки до України, а й до Москви та Гельсінкі. Румунські землетруси дуже глибокі — поштовхи відбуваються на глибині від 120 до 350 кілометрів. А чим глибший гіпоцентр землетрусу, тим далі відчувається. Наприкінці 1980-х румунський землетрус відчули на Одещині, Буковині та Прикарпатті. Його сила була 7 балів за 12-бальною шкалою.

Чи можна спрогнозувати, де й коли стануться підземні поштовхи?

— Жодні сучасні прилади не можуть визначити, де й коли станеться землетрус. Техніка фіксує підземний поштовх, коли він уже почався.

На Закарпатті ймовірний землетрус?

— На Закарпатті є кілька сейсмічних зон. Землетруси стаються на глибинах від 2 до 15 кілометрів, сила руйнування від 5 до7 балів за шкалою MSK. Тому вони не є надто небезпечними для сусідніх Львівської та Івано-Франківської областей. Але за Карпатами відчути їх, безумовно, можуть.

Зараз ви читаєте новину «Японський землетрус може активізувати сейсмічно небезпечні зони Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути