четвер, 25 листопада 2010 03:30

Американську режисерку переплутали з українським бомжем

Два десятки хат у селі Легедзиному Тальнівського району на Черкащині мають нових власників. Три останні роки нерухомість тут купують режисери, артисти, археологи, учені. У сільраді власниками трьох будинків значаться іноземці.

— Три роки тому сяку-таку хату можна було купити за тисячу доларів. А тепер просять найменше чотири тисячі, — каже директор заповідника "Трипільська культура" 46-річний Владислав Чабанюк.

Він понад 20 років бере участь у розкопках найбільшого у світі Трипільського городища, готського некрополя та скіфських курганів. Ці об'єкти розташовані в межах села. Наприкінці 1990-х організував тут самодіяльну кіностудію "Мальва". Аматорською кінокамерою зняв кілька художніх фільмів. Найвідоміший — "Ойра", про громадянську війну. Більшість ролей виконують селяни.

— Першою в селі купила хату київська режисерка-документалістка Ганна Яровенко. Ми знімали свій фільм, а Ганна робила кіно про нас. Приїздила кілька разів. Потім їй набридло їздити й купила хату. З Лос-Анджелеса приїхала режисерка Наомі Умань, хотіла відчути себе емігрантом. Рік жила в приймах у Ганни, а потім пригляділа й собі хатчину.

Американка дивує місцевих зневагою до вишуканого одягу.

— Заходю якось в Умані в автобус їхати додому в Тальне, — розповідає 34-річний Володимир Яцюк. — Дивлюся, в останню мить якісь бомжі заходять. Вона — в плюшці-москвичці, таких уже в найзабитіших селах не носять. Він у пальтішку й шапочці, ніби з шинелі пошитої. Народ посторонився, а я як почувствував, не відійшов. Тільки від'їхали, як ці двоє почали між собою по-англійськи говорити. Народ у салоні обалдєл, а я ще ближче присунувся. Це були Наомі Умань і її друг Джоел із Лос-Анджелеса.

Хати почали скуповувати знайомі Владислава: канадський режисер Істан Розумний, режисер-документаліст із російського "Першого каналу" Євген Коваленко, хореограф Віталіна Лелеко.

— Сусіди скаржаться на Істана Розумного. Кажуть, що не обробляє город, розводить осот. Істан заперечує, що то його приватна власність. Він виріс в іншому суспільстві, де приватна власність — святе, — каже Владислав Чабанюк.

Минулого року до села почати переїжджати археологи.

— Із родиною переїхав Володир Круц — один із найбільших знавців трипільської культури. Спеціаліст по черняхівській культурі Борис Магомедов, викладач давньої історії Базельського університету Франческо Менотті теж покупляли будинки. Франческо нещодавно заручився з українкою.

Щороку приїжджає головний фінансист розкопок — англійський лорд Кост Бертран.

— Ну, лорд у нас хати купувати не буде, — сміється Владислав. — Хоча він дядько без претензій. Приїздить у джинсах, їсть у загальній їдальні борщ і кашу. Ночувати не лишається, того ж дня повертається в Київ.

Наступного року Владислав Чабанюк планує організувати в селі лицарський турнір.

Зараз ви читаєте новину «Американську режисерку переплутали з українським бомжем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути