пʼятниця, 25 листопада 2011 00:30

Ялинка на майдані Незалежності буде штучною

Автор: фото з сайта www.news.mail.ru
  30-метрову ялинку, яка прикрашатиме головну площу Рима — Святого Петра, зрізали неподалік села Богдан Рахівського району Закарпаття
30-метрову ялинку, яка прикрашатиме головну площу Рима — Святого Петра, зрізали неподалік села Богдан Рахівського району Закарпаття

— Це ж яка дорога йолка буде. Натуральну зрізали б десь під лініями передач і привезли. А цю встановити треба, ще матеріали в скільки обійдуться, — каже вінничанка Галина Ананьєва, 73 роки.

Говоримо у середу на столичному майдані Незалежності. Там уперше встановлюють 40-метрову штучну ялинку завважки 44 т. Раніше на Новий рік привозили живе дерево. Територію навколо загородили парканом. Охороняють конструкцію восьмеро міліціонерів.

— Установлювати почали в неділю, — розповідають робітники, які монтують металевий каркас. Їх близько 10. Поряд стоїть вантажівка та дві машини з підйомниками.

Виготовили ялинку в Тернополі на підприємстві "Ялинка України". Її ціну не називають. На сайтах, де продають штучні хвойні дерева, 40-метрова коштує близько 1,8 млн грн.

У Київській мерії кажуть, що повісять на ялинку 550 кг різноманітних гірлянд і прикрас. Увімкнуть її 19 грудня, на День святого Миколая. Тоді ж у столиці та інших містах України почнуть продавати живі ялинки. Вони будуть з електронними чипами.

— Завдяки їм можна дізнатися всю інформацію про дерево — звідки поступило, в якому лісгоспі росло, його сорт і якість, — говорить 41-річний Віктор Сівець, голова Державного агентства лісових ресурсів. — Будь-який правоохоронець зможе перевірити, чи законно придбані ялинки, чи не привезли їх з еколого-небезпечної Чорнобильської зони.

Інформацію з чипів можна зчитати зі спеціального мобільного сканера. З ним працівники державної лісової охорони будуть виходити на рейди. Електронний ярлик кріпитимуть до стовбура так, що без пошкоджень зняти його буде неможливо.

— Ціна ялинок не підвищиться, бо такий чип коштує 1,34 гривні, — продовжує Віктор Сівець. — За продаж ялинок без чипів штрафуватимуть. За кожну незаконно зрубану платитимуть від 189 до 1753 гривень.

Держлісагентство доставить на продаж близько 6 млн ялинок. Мінімальна ціна однієї буде 100 грн.

 

Ялинка для Ватикану обійшлася у 100 тисяч євро

У середу ввечері автопоїзд із закарпатською ялинкою перетнув українсько-угорський кордон в місті Чоп. Упродовж тижня дерево мають довезти до Ватикану, де воно вперше протягом свят прикрашатиме головну площу Рима — Cвятого Петра.

— Пропозиція, щоб Україна, як і решта християнських держав, подарувала ялинку для Ватикану, виникла 7 років тому, — каже судовий вікарій Мукачівської греко-католицької єпархії Іван Ісаєвич. — Тоді один зі священиків написав листа до Папи Римського. Звідти прийшла відповідь, що Україна покладена в чергу, яка має випасти близько 2025 року. Та навесні єпископ Мілан Шашік за підтримки Блаженного Любомира Гузара звернулися до Віктора Януковича. Він підтримав ідею ще раз написати до Рима листа. Прийшла відповідь, що ми можемо подарувати ялинку поза чергою.

Шукали ялинку в Рахівському районі Закарпаття. Оглянули понад 10 га лісу. Дерево заввишки 30 м, завважки 5 т знайшли поблизу села Богдан. Лісівники порахували гілки. Їх — 720. Зрізали її два дні. Семеро рятувальників обв'язали дерево тросами, щоб уберегти від пошкодження. З лісової гущі до селища Великий Бичків вивезли гелікоптером. Там завантажили на автопоїзд. Зрізати і транспортувати ялинку до Італії коштує 100 тис. євро, за словами губернатора Закарпаття Олександра Ледиди. Ці гроші виділили місцеві та київські меценати.

Сніжана РУСИН

 

Зараз ви читаєте новину «Ялинка на майдані Незалежності буде штучною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути