Ексклюзиви
четвер, 08 травня 2008 07:05

Як благодійні фонди допомагали хворій дитині

13 лютого 2007 року в Житомирі народився Богдан Черній. Хлопчик поміщався на долоні: мав 24 см зросту і важив 490 г. Він став найменшою дитиною в Україні, яку вдалося виходити. Про це "ГПУ" писала у N552 за 15 лютого, коли малому минув рік. Весь цей час Богданові потрібна була допомога лікарів.

6 березня "ГПУ" звернулася за допомогою до Секретаріату президента, фонду "Україна-3000", який очолює дружина глави держави Катерина Ющенко, і фондів Віктора Пінчука, Ріната Ахметова й Андрія Шевченка.

За місяць в "Україні-3000" відповіли, що надіслали клопотання міністрові охорони здоров"я Василю Князевичу.

— На жаль, помогти їм матеріально ми не можемо, — сказали у відділі звернень громадян.

В організацію Віктора Пінчука лист не дійшов. Із фонду Андрія Шевченка кореспонденція повернулася: адреса, вказана на офіційному сайті установи, виявилася неправильною.

У фонді Ріната Ахметова після отримання листа зателефонували до батьків хлопчика і запропонували влаштувати в Український медичний центр реабілітації дітей із органічним ураженням центральної нервової системи. Для Черніїв дзвінок був несподіванкою. Батьки розгубилися й не знали, що сказати. Їм залишили телефон, попросили визначитися і передзвонити.

Після того як лист від "ГПУ" надійшов у секретаріат, звідти написали міністрові охорони здоров"я. Аби з"ясувати подальшу долю кореспонденції, знадобилося кілька годин.

— У нас вашого листа немає. Дзвоніть у загальний відділ і уточнюйте, — відповідає жінка з відділу моніторингу  Міністерства охорони здоров"я.

— Я тільки звідти. Мені сказали, що лист на контролі вашого відділу.

— Кажу вам, що не знаю. Витратила на вас цілих п"ять хвилин свого часу! Моя робота — реєструвати документи, а не ляси з вами точити, — гримнула працівниця і кинула слухавку.

Після третього дзвінка в загальному відділі кажуть, що лист в управлінні материнства, дитинства та санаторної справи.

— Ми знаємо Богданчика. Це гордість нашої країни, — каже Тетяна Дубіна з управління. — Якщо в них якісь проблеми, ми зв"яжемося з керівництвом клініки по реабілітації з ДЦП, щоб там його оглянули. А лист — на розгляді Ольги Коваленко.

Наприкінці березня (приблизно тоді Ольга Коваленко мала отримати лист із секретаріату) головний невролог Житомирської області приїхала до Черніїв у Бердичів оглянути дитину. Сказала, що в Києві її обстежать спеціалісти. Батько Богдана 36-річний Володимир припускає, що "хтось із київських медиків подзвонив у житомирську дитячу лікарню і дав там усім перцю".

— Лікарі з МОЗу нам сказали, що дитина здорова, мала вага — це нормально. Порадили менше спілкуватися з пресою і не страждати зірковою хворобою, — говорить батько. — Але з тих пір нам виділяють машину з Бердичева до Житомира, із Житомира до Києва. Дають безкоштовні рецепти на ліки. Раніше за них платили від 50 до 500 гривень. І масаж тепер безкоштовно роблять.

5 травня Чернії приїхали в Український медичний центр реабілітації. Але не після консультацій медиків. Підійшла черга, в якій родина стояла два місяці.

22 березня на врученні нагороди "Людина року" фонд Пінчука дізнався про проблему Богдана. На церемонії відзначили Сергія Лапонога — лікаря, який виходив хлопчика. Тепер, коли Чернії лікуватимуться в Києві, фонд орендуватиме їм квартиру і забезпечуватиме машиною.

Зараз ви читаєте новину «Як благодійні фонди допомагали хворій дитині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути