пʼятниця, 24 травня 2019 05:45

"Аграріям роботодавці пропонують зарплати від тисячі доларів"

— Мріяла стати редактором та працювати в книговидавництві. Однак тепер це невигідно, — говорить студентка четвертого курсу 21-річна Соломія Рибчанська. — За цією спеціальністю мало робочих місць. Та й робота низькооплачувана. Щоб пристойно заробляти, доведеться працювати далеко не тільки на одній посаді редактора.

Дівчина отримує диплом бакалавра саме за цією спеціальністю, однак працюватиме в іншій сфері. На початку 2018 року Соломія пішла на курси програмування, закінчила піврічні заняття і шукає роботу в сфері інформаційних технологій.

— В Україні весь час відкривають усе но­ві міжнародні фірми для програмістів. Уже зі старту в одній із них можна отримувати понад 400 доларів на місяць. Крім цього, є хороші перспективи кар'єрного розвитку.

До вибору фаху варто підходити зважено. Адже навчання на більшості спеціальностей українських університетів коштує понад 20 тис. грн у рік. Впливає на вартість статус навчального закладу й фах, якого навчатимуть.

— Зараз можна помітити високу цікавість до спеціалістів ІТ-сектора. Це робота із великими масивами даних, кібербезпекою чи аналітикою, — говорить спеціаліст експертно-аналітичного центру "Хедхантер Україна" Юлія Дрожжина, 30 років. — Варто розуміти, що ІТ-спеціалісти будуть затребувані не лише в таких компаніях, але й в інших галузях. ІТ-сфера добре оплачується, і ці показники не знижуватимуться.

У сфері фінансів за рахунок автоматизації можуть стати непотрібними спеціалісти, які працюють із первинною бухгалтерією. Однак такі люди займатимуться прорахунком ризиків.

— Зовсім нещодавно вийшов журнал, який написав бот. Тобто, навіть журналістика зазнає змін, — каже фахівець. — Крім цього, крос-функціональні фахівці, які знають не лише свою спеціалізацію, але й суміжні, будуть високо цінуватися. Наприклад, піар-менеджеру варто володіти і маркетингом.

Пенсійна система змінюється, і люди думатимуть про самостійне забезпечення фінансування під час свого пенсійного періоду. Тому затребуваними стануть ті, хто розроблятиме такі плани.

Останнім часом можна помітити, що тривалість життя збільшується. Відповідно, запит буде на фахівців, які працюватимуть над запобіганням віковим хворобам. Вони діагностуватимуть їх на ранньому етапі та лікуватимуть. Також збільшується цікавість людей до здорового способу життя. Тому ставатимуть популярними дієтологи і різні спортивні фахівці.

Затребуваними вже зараз є фахівці аграрної сфери. Так, аграріям роботодавці пропонують зарплати від тисячі доларів. Однак працівників немає, адже серед молоді ці професії не є популярними.

За щорічними результатами вступних кампаній продовжують лідирувати юриспруденція, фінанси та філологія.

— У цих сферах є надзвичайно висока конкуренція. Наприклад, у юристів на одне вакантне місце вісім-дев'ять резюме, — говорить фахівець. — Для порівняння, в аграрній сфері всього дві-дві з половиною людини на одне робоче місце.

Зараз ви читаєте новину «"Аграріям роботодавці пропонують зарплати від тисячі доларів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути