четвер, 30 липня 2009 17:23

Яценюка фінансують Пінчук і Юрушев

Автор: фото з сайту www.gdb.rferl.org
  Колишній голова Верховної Ради Арсеній Яценюк поки наймолодший кандидат у президенти України
Колишній голова Верховної Ради Арсеній Яценюк поки наймолодший кандидат у президенти України

Зв"язки найзагадковішого кандидата у президенти Арсенія Яценюка з олігархами давно стали притчею во язицех. Кандидат всіляко приховує це від громадськості. А надто, коли йдеться про Віктора Пінчука, зятя Леоніда Кучми. Саме він привів у штаб Яценюка російських політтехнологів, які випустили в народ "Арсенія" в кольорі хакі.

За допомогою Пінчука та російських технологів із екс-спікера може вийти ідеальний технічний кандидат для перепродажу до другого туру виборів. І, схоже, його готові віддати у будь-які руки. Аби лишень ці руки влаштовували зятя Кучми.

Як свідчать очевидці, за час передвиборної кампанії Яценюка його головний спонсор у штабі з"явився лише раз — у середині червня. І зробив кадровий фурор. Насамперед — з усіх посад була звільнена Світлана Войцехівська.

Її значення в житті Арсенія Петровича важко переоцінити. Шість років тому вони зійшлися в Нацбанку, й відтоді були нерозлучні. Яку посаду не займав би Яценюк, вона завжди, як очільник апарату або перший помічник, контролювала його робочий графік — аж до відвідування тренажерів. За це її прозвали "мама Свєта", подібно до Віри Ульянченко — "мами Віри" при Вікторові Ющенку.

Торік нікого не здивувало призначення Войцехівської головою виконкому "Фронту змін" і фактичним керівником передвиборного штабу Яценюка. Проте залучення Пінчуком групи російських політтехнологів зламало всі внутрішньоорганізаційні розклади. На місце Войцехівської у виконком "Фронту змін" прийшов Андрій Іванчук, який до того очолював монопольного експортера електроенергії "Укрінтеренерго". Він із Яценюком навчався в Чернівецькому держуніверситеті, а пізніше вони спільно володіли юридичною фірмою "ЮРЕК", робили кар"єру в банку "Аваль".

Одночасно з призначенням Іванчука головою виконкому "Фронту змін" про звільнення із Ради нацбезпеки й оборони оголосив Андрій Пишний, який також затоваришував із Яценюком ще в Чернівцях.

Реальна влада у штабі Яценюка у росіян. Це відомі по роботі у штабах Кучми-1999 і Януковича-2004 Іскандер Валітов, Тимофій Сергєйцев і Дмитро Куліков — їм приписують ідею про "трисортну" Україну 2004 року. Із ними працює українець Володимир Грановський. — член правління телеканалу "Інтер".

Колись Валітов вихвалявся, як 1999 року його запросили у штаб Кучми займатися медичним напрямком, і він підказав президентові пообіцяти медикам введення платної медицини в обмін на лояльність лікарів на виборах. Платні елементи з"явилися у вигляді благодійних фондів при клініках, які в "добровільно-примусовому порядку" змусили пацієнтів платити за кожний жест лікарів. А влада й правоохоронні органи заплющували на це очі.

2004-го ця трійця з"явилася у штабі Януковича, але — на других ролях. Туди вони ввійшли після внутрішньоштабного бунту — глава тіньового штабу Андрій Клюєв "почистив" офіс від людей Віктора Медведчука, витиснувши угруповання близького до Кремля Гліба Павловського. Його місце восени, уже після отруєння Ющенка, зайняли інші росіяни, серед яких були і три нинішніх консультанти Яценюка.

Своїм провідником у світ політтехнологій Валітов вважає свого свіввітчизника Петра Щедровицького. Він відомий тим, що керував виборчими штабами у провальних "пінчуківських" проектах — "Команді озимого покоління" 2002-го і "Віче" Інни Богословської 2006 року.

Після появи росіян було закрито всі проекти, розпочаті за часів Войцехівської. Зокрема, припинив обновлятися список громадян, які пожертвували на кампанію Яценюка. А ініціативи знизу тепер переважно до уваги  не беруть.

Ті, хто покинули штаб Яценюка, у розмовах відзначають, що принцип роботи росіян передбачає одне: "Виконуйте поставлене завдання в чітко відведених вам рамках і не втручайтеся в інші справи". Символічно, але їхнє домінування в штабній ієрархії виявляється навіть у тому, що Яценюк і команда "Фронту змін" у офісі на Подолі займають четвертий поверх, а росіяни облаштувалися на п"ятому поверсі того ж будинку.

Рейтинг Яценюка в останні місяці перестав зростати

Таке враження, що російські технологи й Пінчук або не вірять у перемогу Яценюка, або не хочуть її.

Інакше складно пояснити корпоративний колір кампанії — брудно-коричнево-зелено-темно-сірий. А лаконічний напис "Арсеній" на тлі портрета Яценюка називають "торговельною маркою для наступного випуску горілки й одеколону".

Складається враження, що керівництво штабу вбачає в екс-голові Верховної Ради технічного кандидата. До того ж у останні місяці його рейтинг перестав зростати.

Серед спонсорів кампанії Яценюка називають і колишнього газового магната Дмитра Фіпташа, який контролює телеканал "Інтер". Арсеній Петрович довго красувався там у "Свободі слова". Однак місяць тому Віктор Янукович поцікавився у Фірташа, на якого ж кандидата той ставить. Відтоді  "Інтер" став вотчиною Партії регіонів.

Допомагає фінансово Яценюку й один із найбагатших банкірів України Леонід Юрушев. Після продажу контрольного пакета акцій банку "Форум" німецькому "Коммерцбанку" він став власником майже $800 млн. До того ж родина Юрушевих залишилася акціонером банку, що дозволяє, серед іншого, забезпечити штаб Яценюка офісним приміщенням. Штаб торік розташувався на Подолі в офісному центрі на вул. Верхній Вал, 4 і 4в. Його реконструювало товариство "НАСА", яке контролює дружина Юрушева — Наталя, а також страхова компаня "Форум".

Ціни там цілком пристойні. На одному із сайтів пропонується оренда офісів по $30 за квадратний метр на місяць. Однак особисто Яценюку за це платити не доводиться. Кошти витрачають інші.

Зараз ви читаєте новину «Яценюка фінансують Пінчук і Юрушев». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

89

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути