Ексклюзиви
пʼятниця, 29 квітня 2011 07:15

9 травня вивішуватимуть прапор Радянського Союзу

Верховна Рада змінила закон "Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років". За ним 9 травня і в інші дні, пов'язані з подіями Другої світової,  на будинках, щоглах і флагштоках поряд із Державним прапором офіційно підніматимуть копії прапора Перемоги.

— Наш парламент скопіював законодавчу базу Росії, де прапором Перемоги визначений штурмовий прапор 150-ї ордена Кутузова II ступеня Ідрицької стрілецької дивізії, — коментує військовий історик Ярослав Тинченко, 34 роки. — Але над парламентом Німеччини в Берліні лише в перші години його взяття вивішували понад 30 прапорів різних військових частин Червоної армії. Вони були червоного кольору з бордовою зіркою посередині та назвами полків чи дивізій. Для офіційного встановлення прапора над рейхстагом політвідділ Третьої ударної армії приготував дев'ять однакових копій прапора Радянського Союзу. Їх роздали дивізіям. Перша, що прорветься до рейхстагу, мала підняти прапор. 150-й стрілецькій дивізії дістався прапор №5.

Зрозуміло, що виготовити достатньо копій прапора 150-ї дивізії до Дня Перемоги в Україні не зможуть. Тому на місцях, можливо, просто вивішуватимуть прапор Радянського Союзу. А це — неправомірно. Тож нову законодавчу норму виконати не вдасться.

Узагалі, питання — який прапор вивішувати на День Перемоги — штучне. Радянського народу вже нема, а українці мають свій державний прапор. Партія регіонів через цей закон втратить частину своїх прихильників. Великий прошарок проросійського населення України — це монархісти чи православні ортодокси. Вони вороже налаштовані до червоного прапора, завжди виступають під царським триколором. Тому парламент зробив президенту Януковичу ведмежу послугу.

Очевидно, що це дуже жорстко спровокує новий розкол у суспільстві. Для половини українців ідея вивішування червоного прапора неприйнятна. 10 мільйонів чоловік виросли чи отримали паспорти в незалежній Україні. Вони вже не знають, що таке Радянський Союз.

Зараз ви читаєте новину «9 травня вивішуватимуть прапор Радянського Союзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути