Ексклюзиви
середа, 15 лютого 2012 06:00

800 тисяч гривень на операцію зібрали за добу

— Американські лікарі кажуть, що наш хлопчик житиме. Мусить перенести багато складних хірургічних операції, потім — пластичних. Але шанси є, — говорить Валентин Моєсеєнко, 52 роки, голова львівської обласної організації "Червоний Хрест в Україні".

10 лютого в клініці "Шрінес Хоспіталс" в американському місті Бостон бригада з 25 лікарів провела першу операцію 11-річному Андрієві Царинському. Він має глибокі опіки 80% тіла. Не обгоріла лише голова.

4 лютого в літній кухні родини Данилів у селі Долинівка Сколівського району на Львівщині спалахнула пожежа. 30-річна Ірина Данило та її мати Марія загинули. Батька Ірини та її трьох дітей — 13-річну Галину, 11-річного Андрія та 2-річного Мар'яна відвезли у лікарню Львова. 7 лютого дід, Галина і Мар'ян померли.

Лікувати Андрія погодилися бостонські медики. На його транспортування потрібно було 800 тис. грн. Жителі Львівщини перерахували необхідну суму за добу.

9 лютого за Андрієм приїхали американці. Щоб помістити дитину у салон "швидкої", а потім у літак, рятувальники з клейонок зробили коридори, всередину вганяли тепле повітря.

На борту літака медики забезпечили операційну — на випадок, якщо пацієнту стало б гірше. Переліт тривав 16 год, з технічною зупинкою в Лондоні.

Міська рада напередодні поширила інформацію про маршрут, яким їхатимуть "швидкі". Просили, по можливості, не перевантажувати рух.

— І збір коштів, і транспортування — усе пройшло блискавично швидко. Нічого подібного до цього я не пам'ятаю, — каже Моєсеєнко. — Андрійка доставили в той самий відділ та до тих лікарів, які сім років тому врятували Настю Овчар — дівчинку з Харківщини, яка винесла з пожежі молодшу сестру. Перша операція Андрія тривала 9 годин. Хірурги знімали омертвілу шкіру з тулуба та ніг, щоб запобігти інтоксикації. Андрієві кілька разів на день роблять процедури. Його стан стабільно важкий, він непритомний. Для пересадки лікарі вирощуватимуть шкіру з клітини його здорової ділянки. Скільки знадобиться часу, щоб поставити хлопця на ноги, невідомо.

Мати Андрія, Ірина, була розлучена, народила дітей від різних батьків. Виховувала їх сама. Опікуном хлопця призначили Ростислава Федунця, троюрідного брата його діда.

— Щодня виходжу з ним на зв'язок, — продовжує Моєсеєнко. — Він постійно біля дитини в палаті. Бостонська релігійна община його фінансово підтримує. Нас він лише попросив поповнити рахунок у телефоні.

На інтернет-форумах львівським медикам закидають, що не зверталися по допомогу до лікарів із Донецького опікового центру. Мовляв, тоді б можна було врятувати життя брата і сестри Андрія.

— Бостонська клініка — єдина у світі, де рятують дітей з такими глибокими опіками. У Донецькому центрі не могли б їм допомогти. Там лікують переважно шахтарів, — каже заступник головного лікаря Львівської міської лікарні №8 Ігор Стояновський.

Кошти для Андрія й далі надходять. Уже є 1,5 млн грн. Усі витрати на лікування американці взяли на себе, тож решту суми перерахують у резервний фонд Червоного Хреста. Їх спрямовуватимуть на лікування дітей, що потрапили в надзвичайні ситуації.

Зараз ви читаєте новину «800 тисяч гривень на операцію зібрали за добу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути