пʼятниця, 14 грудня 2012 05:15

80 мільйонів тонн снігу упало на Київ за два дні

— Полк Януковича пригнали сюда. Хлопці всі — здорові бугаї, їм би по парадах ходити, а вони лопатами махають. Хоча добре, що вони тут, а то ми по 15 годин сніг прибираєм, — сивий комунальник закидає лопатою мокрий сніг на причеп трактора 12 грудня опівдні на майдані Незалежності в Києві. Поруч півсотні солдатів розчищають тротуар.

Сильний снігопад у столиці розпочався 11 грудня і тривав два дні. Випала двомісячна норма снігу, майже 80 млн т, підрахували синоптики.

— Лопата согревает, — запалює цигарку в підземному переході рядовий 20-річний Віктор, прізвища не називає. — У нас приказ, мы его исполняем. Час махаем лопатой, 10 минут перерыв, можна пойти погреться.

Крім солдат, до прибирання снігу долучили міліціонерів, працівників держустанов та рятувальників. 11 грудня у столиці оголосили надзвичайний стан. По місту працюють 668 снігоприбиральних машин. "Київзеленбуд" прибрав 266 дерев, зламаних негодою.

— Учора впала й забила копчик. Сходи на метро Тараса Шевченко через сніг стали, як ковзанка. Десь о 18.00 вечора спускалась і просто поїхала вниз. Мені поміг встати якийсь дядечко. А потім він сам упав, разом із ним пішли до травмпункту. У нього перелом пальця на лівій руці, у мене болить дупа, — розказує студентка Лілія Ференцова, 19 років.

Водіям заборонили паркуватися на 11 центральних вулицях міста. На них працюватимуть позмінно два евакуатори — забиратимуть авто на штрафмайданчик.

За два дні до лікарень звернулися 148 осіб — 137 дорослих та 11 дітей.

У вівторок водії, які застряли в заторах неподалік станції метро Арсенальна, могли побачити Миколу Азарова. На вул. Московській він вийшов з автомобіля. У супроводі п'ятьох охоронців подався до кінотеатру "Зоряний". Там о 14.00 розпочинався закритий з'їзд Партії регіонів.

— На дротах і деревах мокрого снігу налипло до 68 міліметрів. Такого не було за весь період метеоспостережень, тобто з 1881 року, — каже Микола Кульбіда, директор "Укргідрометцентру".

Сніг поналипав на контактну мережу та рейки, тому вранці та ввечері виникли величезні черги на станціях міської електрички.

— В среду час ждали электричку на станции Петровка до Троещины. Людей очень много было, а поезд все не прибывал. Муж ехал маршруткой, так он полтора часа переезжал Московский мост. Насчитал восемь аварий, — розказує 25-річна Інна Вассер.

У середу ввечері в столиці виникли затори: 10 балів із 10, кажуть у сервісі "Яндекс.Пробки". На центральних магістралях затори розтяглися на 10 км.

— 3 часа стояли на проспекте Комарова. Я еще никогда не смотрел с такой завистью на скоростной трамвай. Нащитал 15 трамваев, что проехали мимо меня, пока стоял, — розказує про автомобільний затор Леонід Кавчук, 30 років.

Близько 9.00 троє солдат та двоє чоловіків на перетині вул. Межигірської й Спаської штовхають червоний "Ніссан Мікра" з трамвайної колії. У салоні жінка тисне на газ, навколо автівки — клуби диму.

— Женщина не могла заїхати на тротуар, щоб припаркуватись. Встряла, прямо на колії. Добре, хлопці помогли випхати. А таких дур треба в зоопарк засилати: понакупляють прав, а голови немає, — кондукторка Віра, 60 років, дякує пасажирам. Із чоловіків, які допомогли виштовхати машину, плату за проїзд не бере.

11 грудня у селі Квітневе Коростишівського району на Житомирщині дерево впало перед шкільним автобусом. Щойно він став, як позаду впало ще одне дерево. Діти та водій опинилися в пастці. 2 год. рятувальники розрізали дерева та вивільнили автобус.

Сильні снігопади з понеділка по середу йшли в Київській, Вінницькій, Житомирській, Кіровоградській, Одеській, Черкаській, Чернігівській областях. Через налипання мокрого снігу без світла опинилися 606 населених пунктів.

За вихідні продав 86 пар валянок

У місті Монастирище на Черкащині 11 грудня від снігу обвалилася покрівля гуртожитку школи-інтернату. Це сталося близько восьмої ранку. 74 учні, які ночували в гуртожитку, в цей час уже вийшли з приміщення. У школі оголосили канікули, доки не облаштують спальні у навчальному корпусі.

За вихідні вінничанин 56-річний Петро Григоришин продав 86 пар валянок та стільки ж калош. Зазвичай за такий час купували до п'яти пар.

На сході та півдні України снігопадів не було. На Полтавщині вперше пішов невеликий сніг 12 грудня.

— Цього вівторка їздив у Київ, — розповідає 25-річний Сергій Іванов. — Маршрутка спізнилася на 2 години, бо замість дороги — суцільна сніжна стіна. Тільки переїхали кордон Полтавської області — мов за границю попали: ні сніжинки.

 

Зараз ви читаєте новину «80 мільйонів тонн снігу упало на Київ за два дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути