Ексклюзиви
четвер, 26 січня 2012 07:15

70 відсотків серцевих нападів стаються під час магнітних бур

Сильна магнітна буря обрушилася на Землю 24 січня близько 16.00 за київським часом. Напередодні американські вчені з Національного космічного агентства зафіксували потужний спалах на Сонці. За їхніми словами, цього та наступного року магнітних бур буде чимало.

— Спалах на Сонці — це потік заряджених часток, що рухається в космічний простір. Вони доходять до Землі десь за добу-дві й починають взаємодіяти з її магнітним полем. Це викликає деформацію магнітних полів — тобто бурі, — пояснює астроном Ольга Гопасюк, 46 років, завідувач лабораторії фізики Сонця з Кримської астрофізичної обсерваторії. — Сонячну активність поділяють на цикли по 11 років. Тепер триває 10-й. Спалах 22 січня був не найсильніший, але досить потужний.

Попередній пік сонячної активності припав на 2001-2002 роки.

— У теперішньому циклі найбільших спалахів ще не було. Позаторік Сонце почало просинатися, активність зросла. 2013-го буде максимум спалахів, — каже астроном.

Під час магнітних бур лікарі радять зменшити фізичні навантаження та відмовитися від алкоголю.

— Бурі небезпечні насамперед для тих, хто страждає на гіпертонію та має низький артеріальний тиск, хвороби серця. Близько 70 відсотків інфарктів та інсультів стаються в цей час. У людей болить голова, прискорюється серцебиття, — каже кардіолог Ігор Гомонко, 43 роки. — Варто більше бути на свіжому повітрі, уникати стресів, а хворим — не переривати прийом препаратів.

У столичній лікарні швидкої допомоги у вівторок не помітили збільшення викликів із серцево-судинними недугами.

Зараз ви читаєте новину «70 відсотків серцевих нападів стаються під час магнітних бур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути