Ексклюзиви
пʼятниця, 07 грудня 2007 07:14

7 грудня

1870 — помер Михайло Вербицький (нар. 1815-го), автор музики до гімну України. Був греко-католицьким священиком. Написав також Літургію для мішаного хору. Грав на гітарі. Численні твори, перекладені або написані ним для цього інструмента, здобули широку популярність у галицькому домашньому музикуванні. Створив перший в Україні посібник для гітаристів "Поученіє Хітари".


1941 — японська авіація знищила американську військово-морську базу Перл-Гарбор на Гаваях. Загинуло 2403 людини, поранено 1178. Із цієї атаки почалася війна в Тихому океані між Японією і США. Розгром тихоокеанського американського флоту дозволив Японії легко захопити більшу частину Південно-Східної Азії.


1988 — землетрус у 7,2 бала за 30 сек. повністю зруйнував місто Спітак на північному заході Вірменії. Також було зруйновано 26 сіл, пошкоджено міста Лєнінакан (нині — Гюмрі), Степанаван, Кіровокан (нині — Ванадзор) та ще близько 400 населених пунктів. За різними даними, загинуло від 25 тис. до 50 тис. людей, 514 тис. залишилися без житла, а 150 тис. стали інвалідами. Згодом підрахували: якби землетрус відбувся на 5 хв. пізніше, жертв було б значно менше, бо діти вже пішли б зі шкіл.

Зараз ви читаєте новину «7 грудня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути