Ексклюзиви
вівторок, 04 квітня 2017 07:55

60 відсотків українців живуть за межею бідності
2

Чоловік жертвує одяг волонтерському центру ”Кожен може допомогти” в Києві 6 грудня 2014-го. Допомагають переселенцям із Донбасу, українським військовим і тим, хто лишився жити на окупованій території. Роздають їжу, одяг, побутову хімію та ліки
Фото: REUTERS
Жінка й чоловік торгують одягом та овочами на вулиці Києва. Так змушені заробляти гроші. В Україні 60 відсотків населення живуть за межею бідності, за даними ООН

— 60 відсотків населення України — поза межею бідності, — каже постійний представник програми розвитку Організації Об'єднаних Націй в Україні Ніл Вокер.

Стільки українців витрачають на себе суму, нижчу фактичного прожиткового мінімуму. Він становить 2800 грн на місяць, за даними Міністерства соціальної політики.

— 2003-го за межею бідності ­перебували стільки ж людей. А найважчими були 1993–1995 роки, — говорить експерт Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Михайла Птухи Людмила Черенько, 49 років. — Рівень бідності стрімко падав до кризи 2008-го. 2009 року зріс. Далі відсоток коливався близько 10. 2014-го зріс до 30. А позаторік підскочив до 59 процентів. 2016-го залишився таким самим.

Коли за межею бідності перебуває півкраїни, то є загроза соціальній стабільності. Більшості вистачає грошей лише на їжу й оплату житла. Навіть на ліки бракує. Люди частіше хворіють, зростає смертність. Сім'ї відкладають народження дітей.

Бідність — явище родинне. Що більше дітей у сім'ї, то вищий її ризик. Пенсіонери стають особливо вразливою категорією від 75 років. Утрачають залишкову працездатність. І формула перерахунку пенсії стосовно них була несправедлива. Вони отримують значно нижчі виплати, ніж "нові пенсіонери". Рівень життя 60–65-річних нерідко вищий, ніж у людей праце­здатного віку.

— Високий рівень бідності для економіки означає, що вона не зможе розвиватися за рахунок внутрішнього ринку, — розповідає економіст 36-річний Олександр Жолудь. — Падає рівень освіти, бо молодь змушена працювати, замість навчатися у вузі.

Цьогоріч підняли мінімальну зарплату, але на показниках бідності це не позначиться. У одних платня зросла, а других звільнили. Бо роботодавець не має права тримати на меншій ставці. Щоб скоротити рівень бідності, потрібен економічний підйом і справедливий розподіл зисків, які отримаємо. Можемо опинитися в ситуації, коли переваги від економічного розвитку підуть лише найбагатшим.

До 2030 року уряд поставив за мету знизити рівень бідності вчетверо — до 15%. До 2014-го він коливався близько 10%.

— Раніше бідність обраховували за рівнем прожиткового мінімуму. Зараз він становить 1378 гривень. Потім почали орієнтуватися на фактичний прожитковий мінімум. Нині це 2800 гривень, — каже Олександр Жолудь. — Тому обіцяні 15 відсотків 2030 року будуть кращим показником, ніж 10 процентів 2013-го.

Зараз ви читаєте новину «60 відсотків українців живуть за межею бідності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути