Ексклюзиви
вівторок, 26 вересня 2017 07:55

56 людей отруїлися копченою рибою

Автор: www.segodnya.ua
  Люди отруїлися рибою, що придбали на Привокзальному ринку у Львові. Одна з продавців закуповувала її мороженою й коптила самостійно вдома
Люди отруїлися рибою, що придбали на Привокзальному ринку у Львові. Одна з продавців закуповувала її мороженою й коптила самостійно вдома

56 людей отруїлися копченою рибою у Львові. Перших шістьох постраждалих госпіталізували в обласну інфекційну лікарню 22 вересня з болями у животі, нудотою, діареєю. Решта опинилися там протягом трьох днів. Четверо від госпіталізації відмовилися.

— Попередній діагноз у хворих — гостра кишкова інфекція. Конкретного її збудника ще не можемо назвати. Результати досліджень будуть відомі протягом тижня, — каже заступник головного лікаря Львівської обласної клінічної інфекційної лікарні Ігор Берник, 38 років. — Перші симптоми у постраждалих були слабкість, температура до 39,5 градуса, нудота, біль у животі та діарея. Почалося зневоднення організму. Інфекція розвивається дуже швидко.

Серед госпіталізованих 20 чоловіків, 26 жінок і шестеро дітей.

— Усі перебувають у стані середньої тяжкості. Стабільні. В лікарні будуть п'ять-сім днів, — говорить головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко-Іванченко, 40 років. — Подібні отруєння дуже небезпечні, бо спричиняють інтоксикацію і зневоднення організму.

Усі постраждалі споживали скумбрію гарячого копчення. Купили її на Привокзальному ринку у Львові. Брали в продавця, яка коптила продукт удома.

— Проводимо санітарно-епідеміологічне розслідування спалаху гострої кишкової інфекції, — говорять у Держ­продспоживслужбі Львівської області. — Встановили, що продавщиця самостійно купила 25 кілограмів мороженої риби, приготувала і понесла на продаж.

Поліція відкрила кримінальне провадження. Продавця можуть позбавити волі на три роки.

— Спеції ця жінка давно продавала, а за рибу не знаю, — говорить працівник базару Василь Корпан, 40 років. — Мабуть, таки торгувала з-за прилавка нею. У суботу й неділю її вже на місці не було. Знаю, що рибою потруїлися навіть працівники ринку, які в неї купували. Кажуть, навіть до неї додому розбиратися ходили. І там знайшли місце, де вона коптила.

Смак продуктів, у яких є інфекція, може не змінюватися, говорять лікарі. Радять обмежити споживання риби навесні і влітку. Також гостра кишкова інфекція передається через немиті руки й харчі.

За перших ознак отруєння і підвищення температури слід викликати "швидку" й прийняти жарознижувальні пігулки.

У продавців, які торгують продуктами, потрібно перевіряти медичні книжки й дані про придатність товару, який вони збувають, радять юристи.

До цього у Львові наймасовіше отруєння було в ресторані "Правда". 11 травня позаторік постраждали 36 людей. Їли курей-гриль, картоплю по-домашньому, страви з рибою і заварним кремом.

Із початку року в Україні зафіксували 90 випадків захворювання на ботулізм. Дев'ятеро людей померли. Усі вживали в'ялену рибу.

Зараз ви читаєте новину «56 людей отруїлися копченою рибою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути