Ексклюзиви
четвер, 12 листопада 2009 07:42

50 кілограмів сала взяли у подорож навколо світу

Четверо українських яхтсменів вирушили у вівторок у навколосвітню подорож. Відчалили від крейсерського яхт-клубу в столичному мікрорайоні Осокорки. Мають пройти на яхті "Купава" 58 тис. км. Подорож триватиме півтора року. Середній вік учасників експедиції – 60 років.

— "Купаву" збудували 1985-го, — розповідає капітан судна Юрій Бондар. Він двічі ходив Атлантикою. — На ній плавали до Болгарії, Греції, 2000-го була в Іспанії. Перед подорожжю поставили міцнішу щоглу, потужніший двигун, нові вітрила. Швидкість яхти — 200 кілометрів за добу.

Зупинятимуться в Туреччині, Греції, Іспанії, Бразилії, Уругваї, мисі Горн, на українській антарктичній станції ім. Вернадського, в Австралії та в Південно-Африканській Республіці.

— Протока Дрейка між Південною Америкою й Антарктидою — це шлях з однобічним рухом. Ми спробуємо подолати його в протилежному напрямку. На подорож держава не дала ні копійки, ідемо за свої гроші. Щоб українська яхта вирушила в навколосвітню подорож за власні гроші — такого не було.

— На роботі просила колег скинутися по 100 гривень їм на харчі. Друзі теж допомогли, — каже дружина Бондаря Гаяне Мальцева. — Купили на Вінниччині 50 кілограмів сала, 40 літрів меду, щоб не хворіли. Горілки не брали, але самогонка, кажуть, є. Мають олію, сухофрукти, макарони й крупи. Решту продуктів купуватимуть під час зупинок.

72-річний яхтсмен Валерій Деймонтович показує каюту. Вона має 4 м  завдовжки. З обох боків — ліжка, між ними — вузький розкладний столик. У кутку газова плита й радіо.

— Екіпаж підбирали, щоб усі були психологічно сумісними, — розповідає Деймонтович. — Ми всі давно знайомі, думаю, проблем не буде. Якось товариші, що були довго знайомими, ходили до Атлантики. Під час подорожі пересварилися, на берег вийшли ворогами, навіть судилися. Ту яхту продали через суд. Зараз навіть не розмовляють.

Обов"язків на судні не розподіляли.

— Головна людина — капітан, — продовжує Деймонтович. — Що скаже, те й будемо робить. Я гарно готую. Думаю, всі проситимуть, аби куховарив я.

У плавання йде режисер Михайло Іллєнко. Зніматиме документальний фільм про подорож. Його дружина Світлана цілує чоловіка біля яхти.

— У такі тривалі подорожі ще не ходив, — каже вона. — На яхті плавав тільки до Чорного моря.  Сьогодні мені сказали, що цим маршрутом раніше ніхто не ходив. Шкодую, що відпустила його.

Піратів яхтсмени не бояться.

— Будемо їх обходити, — каже Юрій Бондар. — Якщо не вдасться, пригостимо салом і самогоном. Думаю, домовимося.

Зараз ви читаєте новину «50 кілограмів сала взяли у подорож навколо світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути