пʼятниця, 01 вересня 2017 07:55

408 200 дітей пішли в перший клас

3,9 млн учнів пішли сьогодні у школу. 408,2 тис. із них — уперше. Це найбільше за останні роки. Торік першокласників було 393 тис., 10 років тому — 355 тис.

Найбільше їх — на Дніпропетровщині, Львівщині та в Києві. Найменше — в Луганській і Херсонській областях.

192 додаткові опорні школи запрацюють у великих селах і селищах. Класні кімнати там краще обладнані. Кожен заклад розрахований на 350–400 дітей. Їх туди звозитимуть автобусами із сіл, де мала кількість школярів. Усього в опорні заклади пішли 75 тис. учнів.

4262 учні з особливими потребами навчатимуться в загальноосвітніх школах. На спорудження пандусів, спеціальних туалетів і встановлення ліфтів уряд виділив 209 млн грн. Для школярів з особливими потребами розробили індивідуальні плани розвитку. Допомагати вчителеві на уроках можуть соціальні працівники чи батьки дітей.

У початкових класах із цього навчального року викладатимуть за новим державним стандартом. Міносвіти рекомендує не задавати першокласникам домашніх завдань. Менше уроків робитимуть й учні других-четвертих класів.

— У другому класі діти мають витрачати на уроки вдома не більш як 45 хвилин, у третьому — 70, а у четвертому — 90 хвилин. Домашніх завдань не задаватимуть на вихідні, свята й канікули. Як і торік, першокласники не отримуватимуть оцінок. За рішенням адміністрації школи без оцінювання можуть залишитися й другокласники, — розповідає експерт аналітичного центру "Цедос" 29-річна Ірина Когут. — Учнів третіх-четвертих класів оцінюватимуть за 12-бальною шкалою. Торік скасування оцінок викликало спротив учителів і батьків. Перші не знали, як оцінювати. А другі — як відстежувати успішність дитини. Відтепер батьки можуть звернутися до вчителів із проханням прокоментувати навчання сина чи доньки.

Для учнів середньої школи оновили навчальні плани. Змінили 40 програм.

На літературі, зокрема, вивчатимуть твори Оксани Забужко та Лесі Вороніної. На "Рідній мові" писатимуть есе. На уроках "Основи здоров'я" дізнаватимуться про безпеку в інтернеті. Вчителі мають право самостійно переносити теми уроків, збільшувати чи зменшувати кількість годин на вивчення матеріалу.

— В основі усіх програм — акцент на практичних навичках школярів. Вивчене на уроці вони повинні вміти застосовувати в повсякденному житті, — каже Ірина Когут. — Саме тому раз на тиждень на уроках фізкультури учні можуть зай­матися хореографією, танцями, плаванням, іншими видами спорту. Але для цього в навчальних закладах мають бути відповідні умови.

Школи самостійно вибиратимуть, коли йтимуть на канікули. Це може залежати від регіону, сезону чи рівня захворюваності. Міністерство регламентує тільки початок навчального року — 1 вересня, і закінчення — не пізніше 1 липня. Сумарно канікули впродовж навчального року повинні бути не менш як 90 днів.

Зараз ви читаєте новину «408 200 дітей пішли в перший клас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути