пʼятниця, 25 травня 2012 06:00

400 бетонних урн прибрали з центру Києва

Автор: фото: НАТАЛІЯ Чубенко
  У центрі Києва на вулиці Хрещатик замість бетонних урн поставили картонні коробки, а до лавок прив’язали поліетиленові пакети. Перехожі ними не користуються, викидають сміття собі під ноги
У центрі Києва на вулиці Хрещатик замість бетонних урн поставили картонні коробки, а до лавок прив’язали поліетиленові пакети. Перехожі ними не користуються, викидають сміття собі під ноги

Минулої неділі о 21.20 на столичній Поштовій площі поряд з фунікулером охоронець готелю "Рив'єра" в сміттєвій урні знайшов пакет з-під соку. Дротами до нього був приєднаний мобільний телефон.

— Викликали міліцію. За 10 хвилин під'їхали кілька міліцейських машин, — розповідає адміністратор готелю. — Територію від підземного переходу до готелю обгородили стрічкою. Перехожих не пускали. Просили обходити іншим боком. Бомбу знешкодили на місці. А урни після того випадку прибрали.

400 бетонних урн демонтували з центру міста. Тепер кияни сміття скидають у поліетиленові пакети.

— Цигарку скурив, а куди ж бичок викинуть? — озирається на вході до станції метро Хрещатик 28-річний Дмитро Карпенко. Біля метро урн немає. Порожні пляшки, проспекти з рекламою і обгортки з-під морозива валяються у кутку біля скляних дверей. Дмитро кидає бичок собі під ноги. Гасить підошвою. — Торік був у Лондоні, там смітники на кожному кроці. Не будеш же із собою в сумці носити бички й використані серветки.

Біля виходу з метро працює "живою скульптурою" 62-річний Ігор Арончик. До нього підходить подружня пара. Чоловік кидає в скриньку з квітами 5 грн, просить, щоб Ігор сфотографувався з його дружиною.

— Повз метро Хрещатик пройти неможливо, такий сморід стоїть, — розповідає Світлана, дружина Ігоря. — Раніше Київ був європейською столицею, це було видно з першого погляду. А тепер люди у владі помінялися. Відчувається, що не люблять це місто.

— Ліквідацію грязі треба починати з власті, — каже 72-річна Тетяна Олександрівна. Вона сидить на розкладному стільці біля електронних ваг. Дізнатися свою вагу можна за 1 грн.

57-річний Василь Іванович щіткою миє вітрини магазину "Манго". В нього нерівно підстрижені вуса. Коли обертається, йому в обличчя летить поліетиленовий пакет.

— Тут після празників і не таке побачиш, — віддирає пакет від обличчя. — Рано йдеш, а тут кучі сміття. Під лавками сплять не тільки наші, а й імпортні, то єсть іноземці. Раніше сміття хоч в урни кидали. А хто буде той пакет розкривать, шоб в нього обгортку якусь покласти? Кидають під ноги. Шо після цього про нас іноземці думати будуть? Скажуть, що народ точно такий, як президент. Радує тільки, шо останнім часом бомжів менше стало. Знав усіх їхніх предводітєлєй, а тепер пусто.

У фонтані миє руки 37-річний Володимир. Він працює двірником, прибирає територію біля метро Політехнічний інститут. Каже, вирішив прогулятися центром Києва.

— 99 відсотків двірників не прибирають, а прогулюються своєю ділянкою заради галочки, — Володимир мочить обличчя водою з фонтана. — Центр Києва ужасний, прибирання ніхто не контролює. Я прибирав гарно. За всю зиму жодного разу не брав ту штуку, якою льод довбають. Чистив так, шо від снігу і сліду не лишалося. То мені мій начальник казав: "Ти шо, дурак? Для чого так стараєшся?".

Я 15 років жив у Празі, двірником був. Там смітинки з фонариком не знайдеш. А тут прямо під ноги саме котиться. Старші жінки кажуть: "У нас народ такий трудолюбивий". А то неправда. Робити в нас не люблять. Звикли на халяву жити. Двірник за один участок получає 800 гривень ставки. Беруть по п'ять-шість. То за місяць мають по 5 тисяч.

Урни стоятимуть кожні 50 метрів

У зв'язку з проведенням Євро-2012 нові урни обіцяють установити у трьох районах Києва — 843 у Голосіївському, 130 — у Печерському, 604 — у Шевченківському. На пішохідних маршрутах стоятимуть кожні 50 м, на зупинках по дві. Всередині будуть вкладені целофанові пакети одноразового використання. У цих же районах розмістять спеціальні контейнери — за 20 м від будинків, на парковках, поряд із продуктовими магазинами, кафе, ресторанами та барами.

— Коли точно поставимо нові урни, ще не знаю. Ведемо переговори з львівським підприємством про їх купівлю, — каже Володимир Рибалка, начальник шляхово-експлуатаційного управління з ремонту та утриманню автошляхів і споруд Шевченківського району. — Нові урни будуть пластмасові, нетравмонебезпечні. Якщо якийсь дурень щось усуне туди, осколки не поранять нікого.

Андрій ЖИГАЙЛО, Оксана ХУДОЯР

 

Зараз ви читаєте новину «400 бетонних урн прибрали з центру Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути