Ексклюзиви
вівторок, 02 серпня 2011 00:30

37 гірників загинули за день

Дві аварії на шахтах сталися у п'ятницю, 29 липня. Перша — у місті Суходільськ Краснодонського району Луганщини о 1.43. На глибині 915 м пролунав вибух. Загинули 26 людей, двох травмувало. О 9.30 у донецькому місті Макіївка на шахті ім. Бажанова впав 65-метровий баштовий копр, що служив для провітрювання й підйому вугілля. Загинули 11 чоловік, ще четверо потрапили в лікарню.

Усередині копра було троє людей. У цеху, на який він упав — 12. Чотирьох відкопали живими. Чоловік лежить у реанімації, ще троє жінок із переломами та струсами у стані середньої тяжкості. Одна з них — машиніст підйому 52-річна Наталія Міленіна впала з висоти 43 м. До ранку 31 липня з-під завалів дістали тіла всіх 11 жертв.

— Это только халатность. Там все давно трещало, ходило ходором и сыпалось. Мы начальству об этом говорили, но им ничего не надо. Два года назад рухнула галерея. По аварийным ступенькам ходить было страшно. Где Толчин? (Станіслав Толчин — генеральний директор державного підприємства "Макіїввугілля", якому належить шахта ім. Бажанова. — ГПУ.) Почему его здесь нет? Не приехал, потому что знает, что виноват, — плаче на похоронах колега та подруга загиблої 46-річної Надії Кулинич.

Жінку ховають мати, чоловік, дорослі дочка й син. Працювала на шахті машиністом конвеєра.

— Мама тільки перший день із відпустки вийшла, — говорить російською 26-річний Олександр Кулинич, син загиблої. — Але я чув, що за день до аварії була комісія й визнала цей підйом аварійним. Чому роботу не зупинили?

Із червоними трояндами до труни підходить донецький губернатор Андрій Шишацький:

— Это не первые похороны в моей жизни, я работал директором завода. Такого не должно быть.

Від імені влади губернатор просить вибачення у родичів, обіцяє допомогу, говорить, що винні будуть знайдені.

— А завжди винен той, кого вбито, — обернувшись до губернатора, каже літня жінка в чорній хустці, мати покійної.

— Тут таке жахливе горе, а нам говорять: збирайте чеки. Сказали, витрати на поховання віднімуть із суми допомоги, — додає Олександр.

За кілька метрів починаються похорони ще одного загиблого 37-річного Дем'яна Зозулі. Біля труни кричать жінки. Медсестри крапають ліки в пластикові склянки. Чергує машина "швидкої".

— Сыночек мой, неужели я тебя родила для того, чтобы убила шахта! Малых детей оставил! — кричить мати.

Обличчя покійного темно-синього кольору. Кажуть, його придавило важким уламком.

— У Дем'яна залишилися 16-річний син та 4-річна дочка, — говорить представник профкому. Називається Георгієм Петровичем.

На похорони Дем'яна Зозулі приїхав заступник губернатора Борис Адамов. Він мовчки стоїть осторонь.

Біля автобуса з написом "Макеевуголь" чоловіки обговорюють автопарк Станіслава Толчина.

— Он путается в ключах своих машин, их у него восемь или даже десять. "Феррари", "ягуар", "бентли" есть, — говорить чоловік.

Андрій Шишацький із міським головою Макіївки Олександром Мальцевим ідуть на панахиду за загиблими у Свято-Георгіївський собор поряд з офісом "Макіїввугілля". Близько 50 працівників підприємства чекають закінчення панахиди біля храму. Кажуть, що начальство наказало йти, не поцікавившись їх віросповіданням.

— Не метан, так обвалення, не обвалення так копер завалився. Не приведи Боже, працювати на наших шахтах, — обговорюють аварію.

Біля шахти ім. Бажанова журналісти 3,5 год. чекають на прем'єр-міністра Миколу Азарова. Навколо та всередині адмінбудівлі чергують понад 50 працівників міліції у формі та охорони — в цивільному. Прес-секретар прем'єра Віталій Лук'яненко просить не ставити запитань:

— Окрім безвідповідальності, іншої причини прем'єр-міністр не бачить, — каже.

Микола Янович з'являється у супроводі міністра енергетики й вугільної промисловості Юрія Бойка. Оглядають місце аварії, йдуть на нараду. Потім підходять до журналістів на 5 хв. Прем'єр називає випадок безпрецедентним. Говорить, що не задоволений звітами технічних фахівців.

— Могли выявить проблему, но не исследовали. Техническое состояние нижней части конструкции было ниже критического — это очевидно, — каже Азаров.

Обіцяє, що шахту відновлять за 16 місяців і зроблять безпечною. Доти всі гірняки з Бажанова працюватимуть на інших шахтах.

До сріблястого "лексуса" Азарова проводжають керівники області, мер Макіївки та керівник "Макіїввугілля" Станіслав Толчин.

Зараз ви читаєте новину «37 гірників загинули за день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути