четвер, 23 грудня 2010 05:00

358 тролейбусів і трамваїв не вийшли на лінії

Три дні в Харкові не їздять трамваї та тролейбуси. Водії й кондуктори електротранспорту в понеділок оголосили страйк і не вийшли на маршрути. Вимагають виплатити зарплату. Грошей, кажуть, не бачили понад чотири місяці.

— Чому нема тролейбусів? — питають одне в одного люди на зупинках.

На Олексіївському житловому масиві о пів на дев'яту ранку в понеділок вишикувалися довгі черги. Маршрутки на зупинках навіть не пригальмовують — переповнені вже з кінцевих.

— Передай, що я запізнюся, тут свєтопрєставлєніє, не можу нічим виїхати вже годину! — говорить у мобілку Максим Мітін, підстрибує на 10-градусному морозі. — Я вже викликав таксі на тролейбусну зупинку, а воно не їде.

Таксисти брали за 5 км шляху 30 грн.

— Нам теж треба заробляти, — шофер Іван Мочалов швидко від'їжджає від зупинки, набравши студентів із Марокко.

У трамвайному депо водії, кондуктори та слюсарі вийшли на роботу.

— Ми не прогулюємо. Але на маршрути не виїдемо. Скільки можна терпіти? З нами, як із бидлом, уже навіть не розмовляють. Ми грошей із липня не бачили, — каже слюсар Іван Криничко.

— Ось на мені куртка, я четвертий рік її ношу. Живу на пенсію матері-пенсіонерки. Чоловік — теж водій трамвая. Схудли обоє на 10 кіло за три місяці. А попереду Новий рік. Що дитині під ялиночку класти? Як це в них немає грошей? — говорить кондукторка Ірина Морозова. — Ми привозимо щодня по 50–70 тисяч із маршруту. Куди вони всі йдуть?

— У комунального підприємства "Міськелектротранс" 22 мільйони гривень заборгованості по заробітній платі, — розповідає Леонід Лахтюк, заступник прокурора Харківської області. — Найбільша з усіх комунальних підприємств. Контрольно-ревізійне управління проводить перевірку. Якщо будуть підстави, порушимо кримінальну справу. Кошти за продаж квитків мають направлятися на виплату зарплати.

Зараз у місті працюють півсотні "газелей" з області. На лінію вийшли великі автобуси, що їх купували для Євро-2012.

— Вони ж із червоними номерами ще! — водій Сергій Свінін показує на великий зелений бус, який завалився на бік від перевантаження. — Це означає, що навіть техогляду не пройшли й не зареєстровані в ДАІ.

— Треба переглядати тарифи. Вони вже не покривають усіх витрат. Ми постійно дотуємо "Міськелектротранс" із міського бюджету. Знайдемо, як розрахуватися з людьми, й цього разу, — запевняє мер Геннадій Кернес.

Водії та кондуктори обіцянкам не вірять.

— Ми не вийдемо на маршрути, доки не побачимо всіх грошей. Крапка, — говорить водій трамвая Ігор Ліщина.

На лінії не вийшли 162 тролейбуси та 196 трамваїв. Страйкують близько 700 осіб.

Зараз ви читаєте новину «358 тролейбусів і трамваїв не вийшли на лінії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути