вівторок, 17 липня 2018 06:45

30 років був у полоні Ігор Бєлокуров

Автор: ФОТО з архіву Олега Чуйкa та Олександра Денисовa
  Прапорщик радянської армії Ігор Бєлокуров (по центру) потрапив у полон в Афга­ністані в квітні 1988 року. Щоб не вбили, прийняв іслам і одружився з місцевою жінкою. Виховує ­п’ятьох дітей. Українську мову забув
Прапорщик радянської армії Ігор Бєлокуров (по центру) потрапив у полон в Афга­ністані в квітні 1988 року. Щоб не вбили, прийняв іслам і одружився з місцевою жінкою. Виховує ­п’ятьох дітей. Українську мову забув

55-річний Ігор Бєлокуров провів у полоні в Афганістані понад 30 років. Зараз його звільнили, чоловік готує документи для вильоту додому.

Ігор Бєлокуров родом із села Велика Глуша Любешівського району Волині. Має звання прапорщика. Воював в Афганістані в окремому десантно-штурмовому батальйоні 70-ї окремої мотострілецької бригади Радянського Союзу. Під час виведення військ 9 квітня 1988 року зник біля міста Кандагар.

Його не могли знайти. Вважали загиблим. Цьогоріч шукачі загиблих під час війни в Афганістані випадково натрапили на Ігоря Бєлокурова. З'ясували, що у квітні 1988-го його викрали моджахеди. Аби не вбили, він прийняв іслам, одружився з місцевою жінкою. Мають п'ятьох дітей.

— Ігор представлявся Амруддином. Сказав два слова, що нагадували українські — "Волин" і "колодяз", — говорить речник Генеральної прокуратури Андрій Лисенко, 49 років. — Родичів не пам'ятає. Згадав тільки, як воював із талібами у складі підрозділів Північного альянсу (об'єднання польових командирів Афганістану, які борються проти талібів — ГПУ). Коли в інтернеті з'явилась інформація про Ігоря, активісти зі столичної Шевченківської районної спілки ветеранів Афганістану вирішили допомогти йому повернутися додому.

Свою волонтерську групу назвали "Пернач". Розшукували Бєлокурова разом із представниками афганської діаспори в Україні. З собою мали відеозвернення до Ігоря від родичів.

— Таки знайшли його, — продовжує Андрій Лисенко. — Порозумілися на інтуїтивному рівні, бо Ігор забув рідну мову. Мав серйозну травму голови, після того не говорив. Переглянув відео — і захотів в Україну. Зараз збирається. Треба пройти певні процесуальні дії, в Афганістані багато бюрократичних перешкод.

— Ігор Бєлокуров живе в кишлаку (назва сільського поселення в Афганістані. — ГПУ). Має кілька магазинів, — каже нардеп Сергій Куніцин, 57 ­років.

2012-го в Україну приїхав військовий Геннадій Цевма, який потрапив у полон афганських моджахедів 1983‑го. Прийняв іслам та ім'я Нек Мохаммад. Одружився з місцевою дівчиною — на той час 14-річною Бібі Хава. Народили шістьох дітей.

В Україні Геннадій не залишився. Він родом з Амвросіївки Донецької області. Зараз місто окуповане бойовиками. Родичі Геннадія — брат і племінник — загинули на українсько-російській ­війні.

Зараз ви читаєте новину «30 років був у полоні Ігор Бєлокуров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути