пʼятниця, 23 листопада 2007 07:11

23 Листопада

1857 — у селі Штефурів коло містечка Свидник (етнографічна Лемківщина, тепер — у Словаччині) народився письменник Еміль Кубек. Був греко-католицьким священиком. 1904 року виїхав до США. Писав лемківською говіркою з домішками церковнослов"янізмів і росіянізмів. Яскраво змалював життя й побут лемків у кінці XIX — на початку XX ст. Помер 1940-го.

1910 — у Лондоні повісили Гейлі Кріппена, першого у світі злочинця, впійманого завдяки радіо. Він був дантистом. Злигавшись із коханкою, вбив свою дружину. Потім розчленував і закопав її у підвалі свого будинку. Коли поліції донесли, що жінка довгий час не показується на люди, вирішив тікати до Канади. Опис злочинця передали радіограмою на всі британські судна. Убивцю впізнали на пароплаві "Монтроуз". Кріппена схопили майже біля канадського берега.

1983 — на 80-му році життя помер Микола Бажан — один із найвидатніших українських поетів XX століття, перекладач і філософ. "Я народився в Кам"янці-Подільському, у сім"ї інтелігентного військовослужбовця, — згадував він. — Із дитячих літ мене оточували музика і книги. Ніколи не забуду першого дитячого потрясіння. Роки "столипінщини". Батько вийняв з-під поли томик Тараса Шевченка — "Кобзар" — у той час це була заборонена література. Читав нам із матір"ю книгу вголос, і ми всі троє плакали. З раннього дитинства я любив усе красиве — парки, будівлі, картини, поля, людей". У його творах — "Будівлі", "Гетто в Гумані", "Розмова сердець", "Гофманова ніч", "Сліпці" — простежуються чіткий віршований ритм, незвичайна пластичність і метафоричність образів.
Зараз ви читаєте новину «23 Листопада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути