вівторок, 05 січня 2010 07:20

200 кілометрів автобус їхав вісім годин

У понеділок зранку в Україні було -5...-8°С на Львівщині, до 20°С морозу на Чернігівщині. Вулиці міст погано прибрані від снігу, від налипання рвуться лінії електропередач, на слизьких дорогах машини стоять у заторах.

1 січня в обід на Черкащині пішов дощ. Увечері вдарив мороз. Дерева й електродроти покрилися льодом. У неділю вранці півміста залишилося без світла. Приміські автобуси запізнюються з виїздами.

— Ледве двері відчинив, примерзли, — каже водій маршруту Тальне—Лісове 35-річний Юрій Рябий. Б"є молотком по сходах старого ЛАЗу. З них сиплеться лід. Із замерзлого вікна нічого не видно. Водій у дорозі відтирає скло сіллю. Та за деякий час воно знову замерзає. У салоні холодно. Автобус замість години їде півтори.

Юрій Савицький, 30 років, із Києва до міста Умань на Черкащині добирався ніч. Він працює у столиці будівельником. Повертався додому.

— Мені на автовокзалі казали: траса тяжка, затори. Але я таки вирішив їхати.

Автобус Київ — Одеса виїхав із центрального столичного автовокзалу о 22.00. Юрій зателефонував дружині, щоб чекала. Від столиці до Умані — 200 км.

— Розраховувала, що години за чотири чоловік добереться, — розповідає 28-річна Ірина Савицька. — Прокидаюся о четвертій ранку — його досі немає. Злякалася, дзвоню. А вони навіть до Білої Церкви не доїхали, тобто ще й половину дороги за ніч не здолали.

Прокидаюся о четвертій ранку — чоловіка досі немає. Злякалася, дзвоню

— Пробки почалися біля Гребінок під Києвом. Поблизу міста трасу чистили, а далі — замело, — пригадує Юрій. — Фури порозкидали сніг, а легковики засіли в тих заметах, за ними й більший транспорт.

За годину автобус проїжджав 15 км. До Умані Юрій добрався о шостій ранку.

Села Черевки, Гаркушинці, Рибальське Миргородського району на Полтавщині кілька днів були заметені снігами. Ні маршрутки, ні автобуси не їздили. Таксисти відмовлялися везти пасажирів з Миргорода у віддалені села. Або брали подвійну-потрійну плату.

— Дорога, як скло, — скаржиться вінничанин Олексій Клепко, 33 роки. — Їхали з райцентру Чечельник у Вінницю 5 годин. Сплошний лід, машину носить. На моїх очах у кювет злетіли дві автівки.

Через ожеледицю не змогли виїхати на круту гору в селі Хитці Гадяцького району Полтавщини дві автоцистерни з газом пропан-бутан. Обидві по 40 т. У ніч на 30 грудня водіям довелося заночувати у кабінах. Наступного дня дорогу розчистили, технікою підприємства "Полтавагазвидобування" витягли вантажівки нагору.

У Гадячі на Полтавщині в перші дні січня випало снігу по коліна. Усі дні дороги чистили вночі орендованим у місцевої сільгосптехніки трактором Т-150. Комунальна спецтехніка зламалася. Дорогу посипають сумішшю піску із сіллю.

— Кругом у Гадячі почищено. Навіть східці до хат біля річки Псел. А там 254 і 190 сходинок, — розповідають місцеві.

38-річний Володимир Музика вивихнув ногу біля торгового центру "Скриня" у Львові.

— Іду з клунками у дублянці — і як гепну. Ну що ви казали б? Людна вулиця, район привокзальної площі, народу маса — і не посипано! Підвівся і не полінувався узяти номери мобільних у свідків — таксиста і якоїсь жіночки, що з маршрутки виходила. Кажуть, на комунальне підприємство можна в суд подати, якщо травмувався з їхньої вини. Нога поправиться — займуся цим.

У травмопункт на базі Львівської клінічної лікарні N8 2 січня прибули 100 постраждалих.

— Утричі більше, ніж зазвичай, — говорить завідувач Олександр Луговий, 32 роки. — П"ятьох з однієї аварії біля Бібрки привезли. Та переважно травмуються на тротуарах і сходах. Моя порада така: тричі подумати, перш як виходити з дому у таку погоду.

А от на гірськолижних базах на Львівщині снігу немає. 28-річні львів"яни Андрій та Оксана Полянські поїхали у райцентрі Сколе.

Тричі подумайте, перш як виходити з дому у таку погоду

— Це було сумнівне задоволення. Сніг мокрий, на горі є ділянки, де гола земля. Лижа одразу гальмує, і ти падаєш, — розказує Андрій. — Поїхали у селище Славське, звідки на гору Тростян піднімаються "уазики". Водії сказали: якщо вміємо кататися по болоті, то відвезуть.

Полянські повернулися до Львова. Зате у горах на Івано-Франківщині сніжно й морозно. Через хуртовини там губляться туристи.

— На висоті здіймається хурделиця, замітає сліди. Туристи йдуть уперед, а повернутися не знають як, — каже Богданна Засідко, 38 років, із прес-служби Івано-Франківського обласного МНС.

1 січня по маршруту скали Довбуша — гора Маковиця в Яремчому загубилися двоє чоловіків із Севастополя. Їх знайшли гірські рятувальники за кілька годин. Наступного дня на цьому ж місці шукали трьох харків"ян. Ті під обід пішли в гори і заблукали в лісі.

У селі Біла Церква Рахівського району Закарпаття річка Тиса розмила берегову лінію завдовжки 40 м. Поряд на вул. Косовського стоїть будинок Юрія Попші. Він із дружиною та донькою 1 січня зібрали речі й переїхали до родичів. Будинок охороняли рятувальники. Вода спала. Решті сільських будинків Тиса не загрожує.

Зараз ви читаєте новину «200 кілометрів автобус їхав вісім годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути