четвер, 29 жовтня 2009 18:29

20 людей померли від пневмонії на Західній Україні

"Від пневмонії померло 20 хворих: 10 — на Тернопільщині, шість — на Івано-Франківщині і чотири у Львівській області, — заявив у середу головний санітарний лікар України Олександр Біловол, 47 років. — У лабораторіях дослідили кров і слину померлих. Швидкий тест не підтвердив грипу, в тому числі й свинячого. Від чого померли люди, зможемо сказати через три–сім днів, коли зразки дослідять в Інституті епідеміології та лондонській лабораторії".

У трьох областях госпіталізували 126 пацієнтів, 34 — у важкому стані. У них температура 38–40°С, болі в суглобах і м"язах. Більшість хворих — середнього віку.

У Тернополі на карантин закрили політехнічний, медичний, педагогічний університети. Студенти роз"їжджаються по домівках. У гуртожитках педуніверситету їх залишилося 10%. Переважно це ті, кому далеко добиратися. Наприклад, у Крим.

Багато людей виходить на вулицю в захисних масках.

— Ми самі вирішили їх купити, — говорить студент економічного університету Михайло Крупінін, 17 років. — Усі кашляли на парах.

— Сьогодні підходили і питали, що можна почитати про грип, — розповідає продавщиця преси 42-річна Руслана Рихлевич. — Бо багато людей померло. Я з понеділка ношу маску.

56-річна Люба Позднякова продає картки поповнення для мобільних на Театральному майдані з дев"ятої ранку до восьмої вечора.

Хвороба прогресує дуже швидко — від доби до трьох

— Бачила перехожих у масках, — каже. — Усі розуміють, що грип тяжкий. Чхають, кашляють. У мене внучка хворіла, але вже одужала. Удома одразу ретельно мию руки.

Працівники бару "Ретро" в центрі Тернополя нарікають, що  людей заходить менше. Увесь персонал має маски.

— Уже півтора тижня, як відвідувачів поменшало наполовину, — розказує бармен Олена Бохняк, 19 років. — Люди сидять удома: хто хворіє, а хто боїться захворіти.

В аптеках найбільший попит на марлеві маски, комплексні вітаміни, евкаліптові олії, противірусні препарати. Бракує амізолу й арбідолу. Працівники аптек пояснюють: оптові закупники не очікували епідемії в жовтні.

— Організації замовляють по 100–200 масок, — розповідає завідувачка аптеки N1 "Рута Фарм" Людмила Іщенко, 25 років. — Зараз залишилося 20 штук. Якби було 500, то й ті продали б. Люди вже  панікують.

У цьому закладі маска коштує 1,3 грн. У деяких інших — 3,6 грн.

Тернопільська міська лікарня швидкої допомоги останній тиждень переповнена. На 265 ліжок — 285 хворих. 59 недужих з ускладненнями гострих респіраторних вірусних інфекцій. Майже в усіх — пневмонія.

— Четверо людей у реанімації, — розповідає головний лікар Ярослав Чайківський, 43 роки. — Хворі з двосторонніми пневмоніями. Стан у них важкий, інфекційно-токсичний шок і легенева недостатність. Двоє на апараті штучної вентиляції. Пацієнти — переважно люди 20–45 років. Скоріше за все це невідомий вірус. ГРВІ з надзвичайно серйозними ускладненнями. До нас поступають хворі з тотальною пневмонією. Це означає, що запальний процес охоплює всю поверхню легенів. Захворювання прогресує дуже швидко — від доби до трьох. Раніше такого не траплялося. Були односторонні, нижньодольові пневмонії. Можливо, впливає погіршення рівня життя, ослаблення імунної системи.

41-річного Миколу Бендину 28 жовтня перевели з реанімаційного відділення лікарні.

— Навіть не знаю, як пояснити, що це було, — говорить. — Мав високу температуру, і раптом стало погано дихати, ніби повітря не вистачало. Викликали "швидку".

У Тернополі працює комісія Міністерства охорони здоров"я. Швидкі тести показують: у недужих різні групи вірусів.

50 тис. грн виділили з обласного бюджету для налагодження ефективної діагностики грипу та ГРВІ.

Інфекційної лікарні в місті немає. Тому такі відділення створять при всіх медичних закладах. При медуніверситеті цілодобово працюють три гарячі телефонні лінії: (0352) 42 20 63, 42 20 64, 42 20 65.

Зараз ви читаєте новину «20 людей померли від пневмонії на Західній Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути