четвер, 10 лютого 2011 10:54

20 градусів морозу буде до кінця лютого

20 градусів морозу буде до кінця лютого

"Із 11 лютого почнуться хуртовини, буде сильний вітер. У більшості областей очікується 2–8 градусів морозу. А потім зниження температури до мінус 10–17, на сході країни до мінус 23", — каже Людмила Савченко, начальник відділу метеорологічних прогнозів Укргідрометцентру.

Різку зміну температури синоптики пояснюють циклоном зі Скандинавії.

— Друга половина лютого буде холодною. Циклон прийде на один день, 12 лютого. Потім він відходить, але це затягує холод, — говорить Людмила Іванівна.

Народний синоптик 69-річний Валерій Некрасов із Дніпропетровська погоду передбачає за сонячно-місячними ритмами. Каже, народні прикмети багато років не справджуються.

— 11–12 лютого — похмуро, ожеледиця, — зачитує свій прогноз. — Із 13-го піде сніг. Морози та сильний холодний вітер почнуться із 17 лютого. До кінця місяця буде дуже холодно. Але температура нижче за 20 градусів не знизиться. 40-градусні морози — то вигадки. Для лютого мороз — звичайна погода. А нинішнє тепло — це ненормальне явище.

Підприємство "Аграрій-Плюс" у селищі Бродецьке Козятинського району Вінниччини має великі сади. Вирощують яблука, груші, сливи, черешні та вишні.

— Морозу абрикос боїться, а яблука та сливи — ні. У нас брунька поки що закрита. Дощ із обмерзанням — це добре для дерев. Який би не був мороз на вулиці, а у бруньці — нуль градусів. Але коли мороз більший за мінус 20, треба вмикати пушки і рятувати дерева: поливати будь-якою водою, щоби брунька обледеніла, — каже директор підприємства Євген Руденко, 26 років.

Розповідає, врожай залежатиме від того, коли почнуться холоди.

— Якщо через місяць, то, можливо, загине весь. Та поки що боятися нічого, сік іще не бігає по дереву. І не скоро почне — земля холодна.

Зараз ви читаєте новину «20 градусів морозу буде до кінця лютого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути