четвер, 11 червня 2020 07:20

15-річна судова війна між фармацевтами може завершитися мировою

2 червня Верховний суд України прийняв рішення стосовно прав на торговельну марку "Корвалол". Справу повернули до першої інстанції. 15-річна судова тяганина опинилася на початковому етапі.

Препарат "Корвалол" виготовляють понад 60 років. Спочатку його вироб­ляв Київський хіміко-фармацевтичний завод ім. Михайла Ломоносова, за тим справу перейняла правонаступниця — фармацевтична компанія "Фармак". Однак на початку 2000-х ліки з такою ж назвою почала випускати фармацевтична компанія "Дарниця".

2005 року підприємство "Фармак" подало до суду на "Дарницю", вимагало не використовувати назву "Корвалол". За 15 років суд так і не прийняв остаточного рішення.

У підприємстві "Фармак" запропонували мирову — написали компанії-конкуренту відкритого листа:

"Майже 60 років наша компанія вкладала інтелектуальні, людські та майнові ресурси в підтримання високої якості й ефективності лікарського засобу "Корвалол". Завдяки цьому марка добре відома в Україні і популярна у понад 16 країнах.

Компанія "Фармак" і надалі захищатиме свої законні права на марку "Корвалол", використовуючи всі законні засоби захисту. Водночас ми вважаємо, що "Фармак" і "Дарниця" як провідні вітчизняні виробники лікарських засобів із європейським вектором розвитку спроможні сумлінно конкурувати на ринку, а не вести нескінченні судові тяжби.

Монополії на цей лікарський засіб немає ні в Україні, ні у світі. Кожен виробник може випускати його під своїм власним брендом", — кажуть у компанії.

На підприємстві "Фармак" просять конкурентів дотримуватися принципів сумлінної конкуренції на ринку й не використовувати чужих назв.

"Ми впевнені, що фармацевтична компанія "Дарниця", яка має досвід судових процесів щодо захисту своїх прав інтелектуальної власності на позначення, поділяє цю позицію. Тому пропонуємо їм обрати власну назву для свого лікарського засобу, не схожу на торгову марку "Корвалол" акціонерного товариства "Фармак". А ресурси, які компанія витрачає на судові процеси, спрямувати на популяризацію цього препарату, що зможе стати справжнім конкурентом для бренда "Корвалол".

Такий сценарій продемонструє зацікавленим сторонам, що ринок ліків в Україні є цивілізованим і в країні поважають права інтелектуальної власності. А це є необхідною умовою та найкращим прикладом для залучення інвестицій у галузь. Тривалий розгляд справи щодо бренда "Корвалол" шкодить інвестиційному клімату держави".

У компанії "Фармак" запропонували конкурентам продемонструвати свою готовність до пошуків компромісу.

Зараз ви читаєте новину «15-річна судова війна між фармацевтами може завершитися мировою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути