неділя, 11 грудня 2011 10:46

У Києві 130-річний маєток розбивають на друзки

Від початку грудня у Києві розбирають 130-річний маєток саксонського ткача Вільгельма Крістера. Він насадив у столиці багато виноградників, завдяки яким мікрорайон на заході міста дістав назву Виноградар.

Дерев'яний двоповерховий будинок стоїть на вул. Осиповського, 2а. Уранці 6 грудня його розбирають кілька робітників. Стукають молотками, орудують ломами. Друзки сиплються на землю. Територія, на якій розташований маєток, належить Інституту харчової біотехнології та геноміки. Навпроти маєтку 500-річний дуб.

— Оце дуб Крістера. Він огороджений, і на ньому висить табличка. Кілька років тому його хотіли зрізати, — згадує жителька мікрорайону Надія. — Найбільша гілка дерева впала та пошкодила дві машини і когось із людей. Ми тоді всі зібралися й захищали дуб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щороку втрачаємо близько сотні пам'яток

— Я щодня дивлюся з 14-го поверху на цей будинок, — каже 55-річний Станіслав Потій. Він мешкає у багатоповерхівці навпроти маєтку. — Людина багато зробила для міста. Садибу треба не розбивати, а реставрувати.

Вільгельм Крістер оселився у Києві 1850 року. Купив ділянку площею 40 га і почав вирощувати моркву, цибулю, картоплю, кавуни, виноград, посадив фруктові дерева. Викопав багато озер, у яких розводив дзеркальних коропів. Завдяки його садам і виноградникам Київ став значно зеленішим. Будинок звели 1880-го. Його оздобили дерев'яним різьбленням.

Навіщо зносять найстаріший маєток Виноградаря, поки що невідомо.

— Я чула, що тут буде житловий масив, — говорить працівниця Інституту харчової біотехнології та геноміки. — А цей будинок заважає.

У Київській міській держадміністрації не знають, що відбувається із садибою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комунальники руйнують в Запоріжжі пам'ятник "Жертвам Голодомору"

— Я не чув, що її почали розбирати, — запевняє заступник голови КМДА Михайло Кучук. — Але незаконного будівництва ми не допустимо.

Зараз ви читаєте новину «У Києві 130-річний маєток розбивають на друзки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути