Ексклюзиви
вівторок, 13 серпня 2013 06:00

10 тисяч гривень зібрали на пластичну операцію собаці

На пластичну операцію бродячому собаці з Івано-Франківська зібрали 10 203 грн. Йому вистрілили в морду — були вибиті зуби, вирвано шматок щелепи й щоку.

Знайшли пораненого пса волонтери благодійної організації "Дім Сірка" Мар'яна Кушнірик, 22 роки, і Людмила Малярчук, 28 років. Організували збір коштів на лікування, розмістили інформацію у соцмережах.

— 25 травня знайомі сказали, що під магазином сидить собака зі страшною травмою — в щелепі величезна дірка, — згадує Людмила Малярчук. За фахом перукар, працює у торгівлі. — Його підгодовували в готелі "Квінс". Адміністраторка зателефонувала нам, коли пес з'явився неподалік. Поїхали вчотирьох — я, Мар'яна, ветлікар і водій. Узяли курячого фаршу. Пес був голодний — так захопився їжею, що навіть не відреагував, коли лікар вистрелив у нього уколом з наркозом.

О десятій вечора нас прийняли у приватній ветеринарній клініці. Лікарі припустили, що біля собаки вибухнула петарда. У нього майже до ока була відірвана щока.

Псові дали кличку Квінс, за назвою готелю.

— Спочатку думали везти його до Львова на операцію. Але там лікарі запропонували підшити Квінсу губу, пересадити шкіру з-за вуха, а про пересадку кістки і реконструкцію щелепи мова не йшла. Ми звернулися на телебачення, розповіли про собаку в інтернеті. Допомогу запропонувала столична громадська організація "Хепі пав" — у перекладі щасливі лапи. У київській клініці "Фауна-сервіс" Квінса почали готувати до операції.

— Хірург Павло Пульняшенко сказав, що у собаку стріляли впритул, — додає Мар'яна Кушнірик. Вона цього року закінчила Івано-Франківський університет нафти й газу за спеціальністю інформаційний аналітик. — Куля пройшла навиліт. Згодом дізналися, що у Квінса стріляла п'яна компанія, яка гуляла в заміській колибі. Він довірливий, добрий.

— Треба було зробити, щоб міг нормально їсти, бо він тільки лежав, пчихав, кашляв, гній тік із носа, в дірі вигнивало якесь сміття, засохле листя стирчало. Все це ми вичищали, вимивали. Готували йому кашку, паштет. Та все одно їжа йшла носом. Він так довго не прожив би, — продовжує Людмила. — Хірург зробив пересадку ясен, і тканини прижилися. Хоч пес і немолодий — йому років 8. Лікарі виявили ще задавнену хворобу хребта, а в передній лапі сидить куля.

В Івано-Франківську волонтери зібрали на лікування Квінса понад 10 тис. грн.

— Розставили скриньки у ветлікарнях, крамницях — скрізь, де дозволяли. Найбільша пожертва була від Любові Кузенко — 2 тисячі гривень. У Києві допомагають волонтери. Дозбируємо гроші на наступні операції. Нам часом дорікають: "Ліпше збирали би на хворих дітей". Але всі, хто давав гроші, мали вибір і вибрали Квінса, — каже Людмила Малярчук.

— После Ивано-Франковска еще порядка 200 людей сделали пожертвования, — розповідає 30-річна Олександра Годік, піар-менеджер "Хепі пав".

Квінс зараз живе у Києві. На лавці чекаємо, коли вийде на прогулянку з тимчасовою хазяйкою 30-річною Анною Дроб'язко. Виходять із під'їзду 16-поверхівки на вул. Севастопольській. Анна сідає на лавку, відчіплює червоний повідець.

— Мы уже голос подаем, охраняем территорию. Я давно мечтала о такой дворняге большой, — розповідає. В її однокімнатці живуть тхір і два щури.

Пес лежить на піску біля ніг хазяйки. У нього світло-коричнева шерсть, на спині — чорна. Над хвостом трохи коротша: там її голили, коли робили рентген. На морді помітно шрам. З лівого боку немає зубів.

— Он был зашуганный, запуганный. К нему дотрагиваешься — вздрагивает. Нам кошмарики иногда снятся. Мявчим, скавчим и дергаемся. Что-то явно нехорошее видит, — Анна гладить Квінса. На руках залишається шерсть, пес линяє. — На нього собаки агресивно реагують, бо слабкий. Перший тиждень боявся. А зараз вуха підніме, стойку прийме, гавкає. Майже не шкутильгає. Спершу було так: два кроки зробить і лягає. За місяць зміцнів, погладшав.

Анна й Олександра гладять Квінса, той смикає задньою лапою.

— Мій собака, вже мій. Віддавати шкода, але розумію, що треба, — продовжує Анна. — Я не потягну, цей пес потребує грошей.

Волонтери шукають йому господарів. Можливо, за кордоном. Квінсу буде потрібна пожиттєва ветеринарна допомога, огляди двічі на місяць.

— Складність цього собаки — у комбінованій патології. У першу чергу ми закрили дефект піднебіння, щоб він міг нормально їсти. Але в нього серйозна проблема із хребтом, — розповідає 55-річний Павло Пульняшенко, головний лікар клініки "Фауна-сервіс".

У суботу, 3 серпня, Квінсу зробили операцію на спині, щоб уникнути паралічу. Вона тривала близько 2 год.

Зараз ви читаєте новину «10 тисяч гривень зібрали на пластичну операцію собаці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути