Ексклюзиви
пʼятниця, 10 червня 2011 07:30

Паралізовані жуки дохнуть із голоду

 

У червні городники борються з колорадським жуком. Киянка Олена Гнатюк, 47 років, почала виводити шкідника біопрепаратом "Актофіт". Купила в клубі органічного землеробства. Кропить ним 5 соток картоплі на дачі під Фастовом на Київщині.

— Сусідка виписує їхню газету, дала мені проглянути, — каже Олена Іванівна. — Я почитала, взяла на пробу пакетик на 40 міліграмів, заплатила 7 гривень. Розвела на відро води. Пішла кропити в обід, бо у спеку колорад вилазить наверх куща. Сусідка порадила лити  рясно, щоб добре намочити жуків і личинок.

Препарат діє 48 год. Містить нейротоксин, який впливає на систему травлення та смакові рецептори комах. Жуки дві доби лазять, як причумлені. За п'ять днів умирають від голоду. Не варто кропити після дощу та в росу — вода зменшить концентрацію отрути.

— Кажуть, листя їдять тільки самиці та личинки. Дивилася, як препарат діє на них. Дрібнота обсипалася через день, але не вся. Одні жуки повзали швидко, інші — майже не рухалися. Але самиці продовжували відкладати яйця. За тиждень половина колорадів здохла. Та з-під листя повиповзали інші, на яких отрута не попала. Вилупилися і підросли личинки. Читала, що вони будуть неповноцінними, але поки що жеруть листя без остановки. Треба буде покропити ще раз через тиждень.

"Актофіт" діє на тлю, білокрилку, кліщів. Ним радять обробляти троянди, виноград, картоплю. Розведений препарат розкладається за дві доби. Ягоди і овочі можна їсти через два-три дні. Але треба ретельно мити.

— Останній раз кропити можна за кілька днів до збору врожаю. Препарат роблять із витяжки якогось ґрунтового грибка. Буває, що в людей викликає алергію. Але не шкідливий для бджіл і корисних комах, черв'яків. Люди ним і вазони кроплять, і котів купають від паразитів.

Торік найчастіше брали "Престиж"

Продавець хімічних препаратів на столичному ринку Оболонь Михайло Влащук, 53 роки, торгує отрутою від колорадського жука третій рік.

— Торік найчастіше брали "Престиж". Тепер теж часто питають, бо препарат провірений, помагає. Цього літа популярні "Конфідор-екстра" та "Децис-профі". Ними достатньо обробити картоплю двічі за сезон. Надійно труїть "Антіжук", "Ратібор". Треба дивитися на голограми, щоб не купити підробку. А то приходиться по п'ять разів за літо бризкати, а потім самим травитися всю зиму. Усіма препаратами треба кропити не пізніше, ніж за 20 днів до збору врожаю.

Продавець каже, що хімія виходить із моди. Покупці частіше питають біопрепарати.

 

Зараз ви читаєте новину «Паралізовані жуки дохнуть із голоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути