четвер, 01 листопада 2012 15:35

У Катанії є район, схожий на київську Троєщину
30

Традиційний житловий будинок
Фото: Фото: Софія Горбатюк
Такі некрологи вивішені у середмісті, щоб проінформувати усіх городян

Катанія – місто, розташоване на східному узбережжі італійського острова Сицилія, у підніжжі вулкану Етна (3329 м над рівнем моря), - розповідає киянка Софія Горбатюк. - Там проживають мої друзі. Летіти у Катанію близько години з Риму.

У вересні погода на Сицилії дуже тепла. В той час, як в Україні вже носять пальто, італійці вдягаються по-літньому.

Катанія омивається Іонічним морем. Тому у вересні на березі можна де-не-де ще зустріти людей, які купаються та засмагають. Але самі італійці – "мерзляки": для них вода в кінці серпня вже холодна. Тому купаються восени лише відчайдушні. Як розповідають місцеві, навіть у лютому деякі лізуть у воду.

Місто декілька разів повністю було зруйноване виверженням вулкану Етна. Але щоразу його відбудовували. Лаву використовують всюди: роблять сувеніри, будівельні матеріали тощо. Найбільш руйнівний вплив на Катанію вулкан спричинив у 1669 році.

Мені випала нагода побувати на самій Етні. Проїжджаючи крутою дорогою можна було побачити серед застиглої лави дах будинку. Піднятися на самісіньку вершину коштує 50 євро. На Етні багато туристів. Там побудовані кафе та готель. Мені вдалося поблукати кратерами вершини та помилуватися Катанією з висоти понад 3 тисячі метрів. На горі прохолодно та сильний вітер.

Громадський транспорт їздить із запізненням. На інформаційному табло, наприклад, може писати, що автобус прийде через 15 хвилин, а через мить з'явиться цифра 30. В результаті на транспорт можна чекати годину, а то й дві. У самому центрі місцями немає обладнаних автобусних зупинок. Люди чекають просто на тротуарі.

Водії автомобілів їздять, як хочуть. Машина може їхати всю дорогу з увімкненою фарою.

Також є приватні сектори. Місцями там дуже вузенькі вулиці, де немає тротуару, по яких могли б ходити люди. Часто мешканців просто збивають автомобілі. У місті багато хто їздить на мопедах, що є найбільш небезпечним транспортом у місті. ДТП за їх участю трапляються дуже часто. Водії автомобілів їздять на червоне світло тоді, коли на переході йдуть люди. Таке трапилось зі мною. Ніколи не дивляться у дзеркало, коли здають назад.

Багато місцевих відносяться до машин не як до розкоші, а як до засобу пересування. На наступний день після приїзду мій товариш виїжджав з гаражу на своєму авто та врізався задом у стіну. Махнув рукою та й поїхав далі.

Бензин коштує дорого – 2 євро за літр.

У місті також є район, дуже схожих на київський житловий масив Троєщина. В ньому такі самі будинки. Але цей район вважають найбільш криміногенним, оскільки там відбуваються оборудки з наркотиками.

Дивним для мене виявились плакати, які розклеюють по місту, з оголошенням про смерть якоїсь людини. На них усіх охочих запрошують до церкви на прощання з покійником. І прийти може будь-хто, навіть якщо померлий - зовсім незнайома людина.

На набережній можна побачити спортивні майданчики поряд з дорогою, на якій молоді хлопці грають у баскетбол. Місце не оточене захисною сіткою. Тобто м'яч може вилетіти на проїжджу частину та потрапити у автомобіль.

Місцева кухня дуже смачна. Італійці обожнюють оливкову олію та ллють її куди завгодно і побільше.

У Катанії є кілька замків та багато церков і соборів, оскільки більшість населення – католики. Вночі місто дуже красиве.  За площею Катанія - менша за Київ. Але у місті є навіть гіпермаркет "Ашан".

Місцеві кажуть, що життя у місті дороге. Багато безробітних. Традиційно жінки займаються сім'єю, працюють чоловіки. Часом дівчата одружуються після закінчення школи.

 

Зараз ви читаєте новину «У Катанії є район, схожий на київську Троєщину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути