Ексклюзиви
четвер, 09 лютого 2012 13:07

В Андоррі шампанське називають кавою
12

Перед основною стравою подають овочеве пюре у келишках
Фото: фото: Олена ПАВЛОВА
Закуска з мідій у тісті
Яблучний пиріг з каталонським кремом
Традиційна андоррська страва з капусти, стилізована під суші
Десерт "Крема Каталана" готується з додаванням лікеру

"Маємо зелену цибулю" - такий напис крейдою на камені зустрічає у січні відвідувачів традиційного андоррського ресторану La Borda Estevet у Андорра Ла Велья, столиці країни. Ресторани з місцевою кухнею часто розташовані у бордах - старовинних будинках, які позалишалися серед новобудов. Борда – простора гірська двоповерхова кам'яниця, де знизу зберігали сіно, інколи навіть жили свійські тварини, тепло від них йшло для обігріву людей на другий поверх.

У цьому ресторані м'ясо смажать і подають на стіл на темно-сірому камені, породи сланців, яким тут традиційно вкривають дахи. Завдяки його теплу запечені ягнячі реберця, ковбаски, стейки ще довго залишаються гарячими. Коли офіціанти розносять залою, вони парують і шкварчать.

М'ясо – чи не головна страва в цій гірській країні, де їжа має бути ситною. Андорра розташована між Іспанією і Францією, тож національна кухня має вплив французької і каталонської. Багато сирів, м'ясні та рибні делікатеси, свіжа зелень.

Гірський тріншат – традиційна андоррська страва. Для нього потрібно одна капустина, 1.3 кг картоплі, кілька зубців часнику, бекон, олія, сіль. Капусту ставлять варитися на 20 хвилин. Потім додають порізану шматками картоплю. На окремій пательні підсмажують цілий часник. Коли він стане золотавим, виймають і в тій самій олії просмажують шматочки бекону, щоб хрумтів. Зливають воду з овочів і перекладають їх в окрему каструлю, доливають олію з-під бекону. Перемелюють блендером або товкачиком на пюре, викладають у формі палянички, підсмажують, зверху порцій розкладають бекон. Восени-взимку традиційно для такої страви використовували мерзлу капусту, вона краще розварюється.

Також на кожному столі буде хамон – порізане тонкими смужками сиров'ялене м'ясо. У магазинах висять цілі свинячі "ноги". Хамон можна їсти руками, навіть у ресторанах. Має солодкавий присмак. У супермаркетах можна придбати невеличкі порції від 2 євро.

Пам тумакет – дуже поширена щоденна страва каталонської кухні. Тост або підсмажений білий хліб натирають часником а потім розрізаним навпіл свіжим помідором, поливають оливковою олією і солять. В готелях на сніданках завжди є миска з помідорами для приготування цієї страви. Чорний хліб в Андоррі знайти важко. Зате дуже багато видів білого і сірого, хрусткі булочки, багети.

В країні дуже мало посівних земель, проте андоррці вирощують картоплю. З неї роблять пюре, різні страви, наприклад, слойоний пиріг – картоплю, нарізану тонкими кружальцями, трохи товщими за чіпси, викладають шарами і почергово заливають рідким тістом з яєць, борошна і молока. Зверху посипають тертим сиром і запікають.

У ресторанах буває відкрита кухня – за роботою кухаря можна спостерігати за склом. Так наприклад у ресторані гірськолижного курорту Vallnord.

Перед основною стравою тут подають овочеве пюре у келишках. Шарами викладають розм'якшену блендером до пюре цибулю, солодкий перець, баклажан. Пюре із цибулі майже негостре, приємне на смак. Також інші страви декорують хрусткими паростками молодої цибулі, приготованою у фритюрі і маленькими цибулинками, звареними у солодкому сиропі. Поєднують із соусом з карамелі.

У Андоррі не так давно почали виробляти своє вино - біле, поки що його небагато і воно дуже дороге і рідкісне. У ресторанах і магазинах найпоширеніші іспанські, каталонські і французькі вина. У супермаркетах ціни на вино починаючи від півтора-два євро. Можна знайти і за 7, і за 18 і за 100. У Андоррі завдяки спеціальній податковій політиці, алкоголь дешевший, ніж у ЄС. Багато магазинів, де його продають, називаються як у аеропортах – Duty Free.

Кава – каталонське ігристе вино, нагадує шампанське. Розливають у невисокі вузькі келихи, бульбашки дуже дрібні, швидко піднімаються вгору.

Після їжі у ресторанах подають "діжестіви" (напої, що допомагають перетравлювати). Ним може бути кава або 30-градусний лікер на травах. Традиційним андоррським алкогольним напоєм можна назвати дженебро - лікер, зроблений на ялівці з травами, нагадує джин.

П'ють із тостом – "Салют!"

З України в Андорру можна потрапити, долетівшивши літаком до Жирони в Іспанії, звідти – автобусом чи машиною. Літає WizzAir Київ Жуляни - Барселона Жирона. Рейси – щосуботи і щовівторка, ціни – від 528 грн до 1468 грн в залежності від часу замовлення квитка. Летіти 2 години 45 хвилин.

Відстань із Жирони до Андорри – 280 км. Ходять рейсові автобуси, вартість квитка - 30 євро. Їхати три години.

Залізниць та власного аеропорту Андорра не має.

Зараз ви читаєте новину «В Андоррі шампанське називають кавою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути