субота, 13 квітня 2013 00:26

У замку Бойніце знімали "Печеру золотої троянди"
35

Бойницький замок — один із найкрасивіших і найвідвідуваніших у Словаччині. Він знаходиться на заході країни у мальовничому містечку Бойніце, населення якого не перевищує 5 тисяч жителів.

В інформаційному центрі у Братиславі мені порадили їхати у Бойніце хоча б на два дні. Такої можливості у мене не було, але дужехотілося побачити замок, тому ризикнула.

З автовокзалу столиці Словаччини виїхала в Бойніце о 8 годині ранку. Комфортабельним автобусом по нормальним дорогах добралися до місця об 11:50. Водій зупинився майже перед самим замком. За квитки туди-назад заплатила трохи більше 13 євро.

Бачила замок на фотографіях, але вживу він ще гарніший. І перебуває у досить гарному стані. Навколо нього є невелика водойма з дикими качками. Сувенірні крамнички розташовані біля входу у замок були зачинені. Справжній туристичний бум тут починається у квітні.

Екскурсії у замок проводяться тільки групами і на конкретну годину. Тривають більше години. Вхідний квиток коштує 7 євро. За право фотографувати чи знімати на камеру потрібно доплатити. Мене пропустили безкоштовно завдяки журналістському посвідченю.

Поки чекала початку екскурсії познайомилася з Вірою, словацькою студенткою. Дівчина розповіла, що за рік має приїхати сюди щонайменше 10 разів.

"У замку проводять тематичні екскурсії. Наприклад, зараз Великодня, адже цього тижня ми святкуємо Пасху. Також бувають нічні, романтичні та багато інших."

І справді, тільки ми зайшли у замок, як відразу помітила кошики з писанками і вази з квітами.

Екскурсію проводили словацькою мовою. Дівчина говорила чітко і виразно, то зрозуміла майже 80 %. Допомогло, що багато читала про історію замку перед поїздкою, але все одно дізналася багато нового.

У замку було холодніше, ніж на вулиці. Екскурсовод сказала, що будівля починає прогріватися у квітні-травні.

Серед власників Бойницького замку був навіть король Угорщини Матьяш І. Він любив тут гостювати і видавати укази. Зазвичай надиктовував їх під своєю улюбленою липою, яка досі росте перед головним входом у замок.

Свій сучасний вигляд замок отримав завдяки Яну Пальфі. Про це розповідає одна красива, але загадкова легенда. Граф закохався у француженку з аристократичного роду. Пальфі зробив дівчині пропозицію і вона її прийняла, але переселятися в замок не захотіла, оскільки він не був схожий на її рідний дім. Ян особисто взявся за перебудову замку, але вона тривала 21 рік. За цей час дівчина вийшла заміж, а Пальфі так ніколи і не одружився.

Граф помер холостим і був похований у замку. Періодично з його саркофагу виділяється речовина схожа на отруту, а коридорами замку блукають привиди.

У замку знімали італійський серіал "Печера золотої троянди". Це історія кохання принцеси Фантагіро та принца Ромуальдо. Свого часу фільм був досить популярним в Україні.

У місті також є найстаріший зоопарк Словаччини, музей первісних часів, але на це вже часу не було. Лише купила кілька сувенірів та швидко поїла в одній з кафешок. Ціни тут нижчі, ніж у Братиславі, а готують дуже смачно. Кращого штруделя я ще в житті не куштувала.

Зараз ви читаєте новину «У замку Бойніце знімали "Печеру золотої троянди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути