середа, 10 квітня 2013 02:43

Дуб Леоніда Кучми росте біля резиденції президента Словаччини
14

Фонтан Миру
Фото: ФОТО: Ірина Козюпа
Палац Грассалковичів

Палац Грассалковичів є однією із визначних пам'яток Братислави, яку має побачити кожен гість столиці Словаччини. Двоповерхова біла барочна будівля розташована недалеко від історичної частини міста. Так що знайти її буде зовсім нескладно.

Першим власником палацу був друг і радник імператриці Марії-Терезії граф Антал (Антон) Грассалкович, який регулярно влаштовував бали і прийоми. Відомий австрійський композитор Йозеф Гайдн часто представляв тут свої твори.

Палац кілька разів міняв своїх власників. Свого часу його навіть передали піонерам. Зараз це офіційна резиденція президента Словаччини.

Перед палацом знаходиться фонтан Миру - земну кулю з голубами омиває вода. Біля нього зазвичай фотографуються туристи.

За палацом знаходиться французький сад. Вхід туди вільний. За українськими мірками він невелекий, але словаки зібрали в одному місці чимало речей. У парку є гойдалки для дітей, кілька скульптур та алея президентів.

Серед дубового гаю є дерево, яке посадив колишній президент України Леонід Кучма. Трапилося це 2001-го року. Біля дубу стоїть пам'ятна табличка. У різний час дерева біля палацу садили президент Польщі Олександр Квасневський, король Іспанії Хуан Карлос, президент Швеції Карл Густав та інші.

При вході/виході із саду стоїть пам'ятна табличка в честь 125-річної появи електричного світла у Словаччині.

"У неділю 25 серпня 1878-го року електричне світло засяяло у саду біля палацу Грассалковичів. Це трапилося вперше у нашій країні. Пізніше воно проникло у вікна наших будинків і фабрик, з'явилося на вулицях і парках наших міст. Хай буде світло" - написано на табличці.

Зараз ви читаєте новину «Дуб Леоніда Кучми росте біля резиденції президента Словаччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути