четвер, 16 серпня 2012 22:25

У Роттердамі продають українське пиво
24

Від Амстердама до Роттердама година їзди автобусом
Фото: ФОТО: Ірина КОЗЮПА
Це не господарське мило, а дуже смачні цукерки

На початку серпня вдалося провести два дні у Роттердамі. Побачити все за цей час не вдалося, але певне уявлення про місто і країну у мене склалося.

Роттердам — друге за величиною місто Нідерландів і найбільш багатостраждальне. Майже повністю було зруйноване у Другу світову війну. Девіз Роттердама - "сильний через боротьбу". Його називають містом робітників, але за словами нашого екскурсовода останніми роками воно нічим не поступається Амстердаму у культурному плані. У Роттердамі проводять карнавал карибської культури, джазовий фестиваль, фестиваль документального кіно. У місті є багато музеїв, театрів, сучасних пам'ятників.

"Правда, щоб побачити гей-парад, потрібно їхати в Амстредам. У Роттердамі його не проводять. Це дійство збирає чимало глядачів. І не тільки молоді. Цього року серед учасників я бачив дідусів, які ледве на ногах трималися, але одягли чорні шкіряни штани," - розповідає екскурсовод.

Роттердам відомий насамперед трьома пам'ятками — міст Еразма, Кубічні будинки та Єврощогла.

Кубічні будинки мають по 100 кв метрів жилої площі, але через нахилені стіни чверть території не використовується. Живуть там голландські сім'ї. Дехто навіть проводить екскрсії для туристів.

Міст Еразма у народі називають лебедем. Конструкція і справді схожа на цього прекрасного птаха. Це наймолодший вантовий міст Роттердама.

Єврощогла висотою 185 метрів має оглядовий майданчик і ресторан. З неї можна оглянути весь Роттердам.

Доріжки для велосипедистів — це невід'ємна частина доріг у Роттердамі. Вони (велосипедисти) тут у великій пошані і дуже не люблять, коли хтось займає їх територію. Не дивуйтесь, коли побачите офісних працівників у костюмах з кейсами чи дам у спідницях та туфлях на велосипедах. У Нідерландах це цілком нормально. Жінки взагалі умудряються вести з собою дитину / дітей і покупки з магазину.

Серед авто популярні малолітражки. За дві дні (можливо цього і мало, щоб робити якісь далекоглядні висновки) не помітила дуже великих і дуже розкішних машин.

Потрапила на дуже цікаву погоду. За день тричі йшов досить сильний дощ, але вже за п'ять хвилин світило сонце і не було жодної калюжі. Дороги побудовані так, щоб вода швидко стікала.

У центрі міста є чимало хмарочосів, але всі вони різні, кожен зі своєю родзинкою.

Немає розкладу розведення мостів. Їх розводять за потребою.

У Роттердамі можна побачити мечеть з двома мінаретами. Мером міста є мусульманин. Ахмед Абуталеб єдиний у Європі мер-мусульманин великого міста. На вулицях часто можна було побачити жінок у хіджабах. Одного разу натрапила на чоловіка у футболці і шортах з дружиною у чорному хіджабі, який залишив відкритими тільки очі. Жінка навіть одягла чорні рукавиці. Пара везла дитину у візочку.

Безробіття у Нідерландах становить 4,4%. У країні діє схожа з Україною система служби державної зайнятості. Безробітному виплачують 1200 євро на місяць. Якщо тричі відмовляєшся від запропонованої роботи, то тебе "звільняють" з біржі. Якщо професія втратила актуальність, то у центрі перевчать на інший фах.

Соціальні виплати передбачені тільки на двох дітей. Якщо у сім'ї з'являється третій малюк, то держава нічого не платить за нього.

Середня зарплтата у Нідерландах — 2350-2400 євро на місяць (до кризи була — 2500). Її вистачає, щоб жити і їздити відпочивати. Відпустка для голландців — святе. Тільки повернулися з відпочинку і вже починають планувати наступну.

Голландці жартують, що голландська мова — це коли п'яний німець говорить англійською. Вона справді нагадує німецьку. Додам, що голландці чудово говорять англійською.

До слова, туристичні вказівники у Роттердамі були тільки голландською мовою.

Голландці не люблять жити у багатоповерхівках. Надають перевагу 4-5-поверховим будинкам. Такі помешкання не потребують ліфтів. Знизу селяться старші люди, а верхні поверхи займають молодші. Є будинки 55+. Там живуть тільки люди похилого віку.

Чоловіки у Голландії красиві — високі, широплечі, доглянуті. Багатьох можна побачити у костюмах.

"Всі голландці високі і плечисті. Це така селянська закваска. У місцевих людей широка кістка", - розповідає екскурсовод.

Протестантів серед голландців стало менше. Тепер вони займають 40 %. На першому місці католицизм — 43%. 6-7% становлять мусульмани.

У Голландії є 14 православних церков. У Гаазі знаходиться найстарша з них, а в Астердамі — найбільша. Обидві названі іменем святого Миколая.

"Ким би не був голландець за віросповіданням у душі він завжди залишається кальвіністом",- каже екскурсовод.

У центральній частині Роттердама є гастроном (так і називається), де продають пиво "Оболонь". На жаль, натрапила на магазин після закриття, тому нічого не можу сказати про ціни. Взагалі майже всі магазини зачиняються після шостої години вечора.

У країні мінімальні показники хворих на СНІД та венеричні захворювання. За словами екскурсовода все це завдяки шкільній освіті. У початковій школі (до 12 років) у дітей виховують сексуальну культуру.

Найбільше наркоманів серед приїжджих. У голландських кофішопах продають легкі наркотики. При вході вас обов'язково попросять показати паспорт. Так перевіряють чи покупці вже повнолітні.

Голландія — дуже толерантна країна у відношенні до секс-меншин. Саме цим групам людей найлегше отримати голландське громадянство, але за словами екскурсовода обманути державу не вдастся. Якщо вам загрожує смертельна небезпека, то ви також можете розраховувати на гостинний прийом у Голландії. Країна боїться вихідців з колишніх республік СРСР.

Зараз ви читаєте новину «У Роттердамі продають українське пиво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути