четвер, 05 липня 2012 00:15

У гірських походах не можна багато їсти
12

Фото: фото з архіву Дмитра Кармелюка

Черкащанин 24-річний Дмитро Кармелюк навесні їздив до Криму. Із 7 друзями з міста Павлоград Дніпропетровської області влаштували 5-денний похід горами.

"Їхав потягом Київ-Севастополь, далі автобусом у напрямку села Земляничне. Звідти вже почали йти пішки. Маршрут обирали спокійний, щоб поменше людей, головне не біля Ялти — там багато людей у будь-який час. У Криму погано, що немає полонин. На першу ночівлю знайшли одне більш-менш пологе місце, але й там 3 намети ледь поставили. Протягом походу температура змінювалася від -5 до + 15. Вночі замерзала вода. Все залежало від того, по яку сторону йшли, на півночі лежав глибокий сніг, на півдні було тепло. Ми йшли навмання, був лише орієнтовний маршрут.  По прямій — десь 25 км, ми пройшли змійкою 70. Важко було йти, бо набрали багато зайвої їжі — хліба, цукру, круп, солі. А щоб похід був комфортним, треба якомога менше речей носити на собі. По дорозі траплялися села,  тобто могли там докупити, а на початку взяти мінімум. Найдоцільніше брати у похід крупи, тушонку, чай, мед, горіхи, сухофрукти. Це і корисно, і енергетично поживно".

У гірських походах не можна багато їсти.

"Людина втомлюється і витрачає калорії, а тут ще й калорії доведеться витрачати на перетравлювання їжі. Для першачків це дуже складно. Бажано їсти лише вранці і ввечері. В обід — легенький перекус".

За кілька днів у горах можна стоптати кросівки.

"Найкраще взувати берци, вони не так промокають. У товариша Андрія були хороші треки, але після походу їх викинув. Сушив біля вогню, від вітру полум'я могло війнути так, що захопити кросівки. Сушити правильно за метр від вогню, а найкраще класти тепле каміння, засипати гарячим піском або класти на ніч у спальник".

У кримські походи найкраще йти на початку весни й до травневих свят.

"Мало людей і єгері не беруть плату за зупинки. Влітку немає вільного місця для палатки. Хоча й були свої пригоди: на третій день, коли спускалися до села Міжріччя, йшли хребтом 4 години. Був страшенний вітер, просто здувало. Дуже страшно стало, тому що стежка було вузенькою. Холодно, а я легко був одягнений, лише футболка і тонка куртка".

Вина треба купувати у селах.

"У Новому Світі — все дорожче, тому що місто стало уже брендом, у селах вино дешевше і смачніше".

Туристичний маршрут — Земляничне, Міжріччя, Веселе, Новий Світ. Місце хороше тим, що лісисте — немає проблем із дровами.

Зараз ви читаєте новину «У гірських походах не можна багато їсти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути