вівторок, 12 лютого 2013 14:58

У Болгарії виробляють ефірну олію, грам якої дорожчий за золото
8

Фото: Фото: Юлія Швед

Подружжя  львів'ян Марта та Андрій Гулики торік влітку відпочивали у Болгарії. Путівку купували за кілька тижнів до поїздки у червні. Відпочинок на сім днів на курорті "Сонячний берег" обійшовся в 400 євро з особи. Цьогоріч замовляють турпакет туди ж наприкінці зими. Це здешевлює відпочинок удвічі.

У більшій частині Болгарії  клімат помірно континентальний. Як і в Криму, туристичний сезон розпочинається із кінця травня і триває аж до жовтня. Температура морської води досягає 27 — 28 градусів по Цельсію. Найбільш відвідувані курорти туристами: Сонячний берег, Золоті Піски, Помор'я, Обзор.

"Туристичний пакет "все включено" не вигідний для поїздки в Болгарію. Візьміть  путівку у 4 чи 5 зіркові готелі, максимум – із сніданком. Так вдасться зекономити половину коштів.  У ресторанах  і кафе можна недорого поїсти від 3 левів, це 1,5 євро. Варто скуштувати "Гювеч" - тушковане м'ясо з картоплею і овочами, "Каварму" - страва з м'яса з грибами, цибулею і картоплею, "Мусаку" - рагу з рубленого м'яса,картоплі і яєць, "плакію" - тушкована з овочами риба. Все смачне і свіже. Можна спробувати місцеву горілку – ракію. Її роблять із фруктів. Найсмачніша – абрикосова", - радить Андрій Гулик.

Долари або євро міняти на місцеву валюту варто у готелі, пунктах обміну чи банках. 100 євро – це майже 200 болгарських левів. На відпочинок сміливо можна брати 200-300 євро на особу.

"Вразили пляжі, зовсім не схожі на кримські. Вони недарма вважаються найчистішими на Чорному морі. Велика кількість смітників. Під ногами жодної смітинки чи недопалка, через кожні 50 метрів стоять рятувальники. Неприємно вразили платні лежаки і парасолі – за день за них просили на пляжі 20 левів або 10 євро.  Раджу брати власні парасольки та покривала", - каже Марта.

Подружжя побувало на екскурсії в "Долині Троянд" біля міста Казанли за 30 євро. Болгарія  - один з найбільших у світі виробників трояндової олії. Найбільш поширена  казанликська троянда, завезена із Індії. Вологість повітря, підвищена хмарність і рясне випадання опадів у травні-червні - все це сприяє продовженню періоду цвітіння, пригнічує випаровування ароматичних компонентів. Збір квітів триває близько місяця - з 20 травня по 20 червня.

"Гід розповідала, що аби одержати 1 грам високоякісної трояндової олії, потрібно 1300 квіток троянди. Тому цей чудо-грам коштує в 3 рази дорожче золота і раз у 20 - чорної ікри. Додому привезла ефірних масел, мила, сушених пелюстків для ванни. Якщо ви думаєте, що побачите різнокольорове поле троянд, то помиляєтеся. Бутони троянд зривають ще зранку. Це просто зелене поле листків та нерозкритих бутонів",  – розповідає Марта.

Нічне життя Болгарії дуже насичене , в кожному з курортів є багато нічних клубів і барів. Вхід в клуби для дівчат безкоштовний, для хлопців – від 10 левів.

 

Зараз ви читаєте новину «У Болгарії виробляють ефірну олію, грам якої дорожчий за золото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути