Ексклюзиви
субота, 30 березня 2013 16:31

Таверна без електрики, замок Кост і селище ремесел: 3 середньовічні принади околиць Праги
6

Botanicus, історичне селище народних ремесел
Фото: ФОТО: Катерина Гончарова
Botanicus, історичне селище народних ремесел
Замок Кост
Замок Кост
Середньовічна таверна D?tenice

Замок Кост

Чехія — країна замків і фортець. Їх тут понад 2000. Досвідченим туристам давно відомі назви Карлштейн, Крживоклат, Чеський Крумлов. Більшість замків або височіють на пагорбах, або огортаються берегами Влтави. Але є й такі, що ховаються в низинах. Через це - непомітні.

Один із "схованих" замків Чехії — Кост. Кажуть, саме "невигідне" розташування врятувало його від руйнувань. З тієї ж причини замок зберіг усі свої автентичні риси, не зазнавши реконструкцій. Кост розташований за 80 кілометрів на північний захід від Праги, в гірському заповіднику Чеський Рай. Тому найпростіше добиратись до нього саме зі столиці.

Транспорт ходить регулярно, дорога займає не більше години. У замку постійно проводять екскурсії, середньовічні фестивалі й весілля. Поряд - сувенірна крамниця і невеликий затишний готель.

Середньовічна таверна D?tenice

Цей заклад неподалік замку Детеніце за 80 кілометрів від Праги — з тих небагатьох, де виделку і ножа подають лише про всяк випадок. Смажене м'ясо тут пропонують їсти руками. Точнісінько так, як їли за Середньовіччя.

Інтер'єр і атмосферу максимально наблизили до таверни часів лицарства, епідемії чуми і розпусти. У приміщенні немає електрики. Принаймні, в цьому запевняють туристів. Освітлюють зали величезні свічки, що стоять на кожному столі. Страви готують на відкритому вогні. Через це у приміщенні ввесь час спекотно.

Ввечері щопівгодини у таверні ковтають вогонь факіри, під барабанні ритми напівоголені дівчата танцюють зі зміями. Закладом ходить "наречена", що після втрати коханого з розпачу втопилася в місцевій річці, але потім ожила. Смерть помітно зіпсувала її зовнішність і характер — жінка із синцями під очима, одягнена у весільне лахміття і викрикує непристойності староанглійською мовою.

Переодягнені у монахів і лицарів чоловіки витягають із залу по кілька відвідувачів, що привселюдно з них познущатися. Але які саме образливі слова кажуть — невідомо, бо матюки теж староанглійські. Столики в таверні варто бронювати за два тижні заздалегідь. Вхід коштує 125-145 чеських крон. Це — близько 50-70 гривень.

Botanicus, історичне селище народних ремесел.

Розташований у селі Остра (35 км від Праги), комплекс запрошує в подорож по шляхам середньовічного життя і ремесел. Тут діє особлива валюта - сріблясті монети. Їх видають на вході в обмін на чеські крони. У селищі туристам показують, як кілька століть тому в Чехії виготовляли глиняний посуд, свічки та солодощі, як шили взуття, кували мідні прикраси. Готові вироби можна придбати на середньовічному ринку. Є у селищі й сучасність. Прихильникам органічної косметики варто звернути увагу на шампуні, мило та парфуми, виготовлені лише з натуральних речовин і лише вручну.

Усіх охочих пригощають вином і медовухою. Також наливають склянку лимонаду яскраво-рожевого кольору. Старші за віком чехи запевняють, смак і запах цього традиційного раніше напою пам'ятають з дитинства. Тепер же в Чехії такий лимонад готують усе рідше.

Зараз ви читаєте новину «Таверна без електрики, замок Кост і селище ремесел: 3 середньовічні принади околиць Праги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути