Ексклюзиви
вівторок, 18 грудня 2012 10:39

Тайські слони грають в боулінг та розмальовують футболки
39

Фото: Фото: Олена Власова

Неподалік курортного міста Паттайя на південному сході Таїланду розташований один з найбільших на континенті тропічний ботанічний сад – Нонг Нуч. Його назвали на честь засновниці із заможної місцевої родини. Мадам Нонг Нуч Тансача багато років подорожувала світом і відправляла своїм садівникам на батьківщину тисячі видів дерев, кущів та квітів. Нині колекцію уже поповнюють її нащадки.

Нонг Нуч розтягнувся майже на 1400 гектарів. Екскурсії до нього пропонують усі агенції міста. Хоча більшість фірм везуть туди безкоштовно, за умови заїзду на ювелірні фабрики опісля.

"Щоб обійти парк повністю, треба кілька днів витратити. На перший раз краще вибрати собі кілька садів або обійти найцікавіші з них – наприклад, Сад метеликів, Алею орхідей або Голубий пальмовий сад, - радить молода гід Лі Рай. – Окрім туристів сюди люблять приїжджати на вихідні і місцеві жителі. Мадам Нонг Нуч облаштувала цей ботанічний сад ще 1954-ого року, а для відвідувачів його відкрили з 1980-ого".

Величезна територія поділена на кілька тематичних садів – кожен має свої особливості. Наприклад, у Саду глечиків із глини виліпили величезні фігурки: різноманітних тварин, автомобіль, човен і навіть тук-тук – екзотичне таксі-моторікшу, найпопулярніший транспорт країни.

Поруч із глечиками розташована алея орхідей – їх тут понад 670 видів. Квіти підвішені на рівні людського обличчя, щоб було зручно нюхати і фотографуватися. Це найбільша колекція орхідей в Таїланді.

Живі квіти продають у магазинчику поруч, деякі туристи можуть навіть вивезти з собою в літаку - їх продають у прозорих герметичних колбах і видають документ на кожну рослину. Митники такі контейнери пропускають.

У Нонг Нуч також зібрана найбільша у світі колекція пальм та папороті – більше 1100 видів. Відвідувачі Голубого пальмового саду можуть гуляти як під деревами, так і "над" землею – над територією пролягає доріжка, яка веде до Французького саду. Його назвали так, бо нагадує королівський парк у Версалі: кущі, трава і дерева підстрижені у вигляді геометричних фігур. Серед зелені тут звели кілька буддистських храмів та власну копію Стоунхенджу. З цього саду можна вийти через барабанний дерев'яний міст до Саду кактусів.

Популярні серед туристів також Сад бонсай – карликових дерев, Сад водних рослин та Сад метеликів, де в сітчаному будиночку постійно літають понад півтори тисячі цих яскравих тропічних комах.

"Метелики живуть тут від двох тижнів до місяця, а потім помирають. Але Сад ніколи не пустує, бо колекцію щоразу поповнюють до 200 нових екземплярів, яких вирощують тут же", - пояснює Лі Рай. - "Окрім живих істот на території Нонг Нуч існує колекція спортивних автомобілів, які належать сину власниці – Кампону Тансача. В його зібранні є понад 40 ексклюзивних моделей відомих марок. Автовиставка займає два поверхи в окремому будинку, але туристам дозволяють на неї подивитися".

Для стомлених прогулянкою туристів між садами трапляються магазинчики та кафе, де можна перепочити і випити чогось прохолодного.

У Нонг Нуч є також свій міні-театр, де кілька разів на день дають шоу-програму на півгодини: тайські народні танці, пародію поєдинку у тайському боксі та битву слонів. Місцеві танцівниці дуже граційні, уміють сильно вигинати пальці рук у зворотній бік – тренуються ще змалку.

Зала відкрита з обох боків, однак всередині все одно душно. Тому на глядачів зверху розпиляють воду із ємкостей, що приєднані до великих вентиляторів. Одразу по закінченні танцювального шоу люди переходять із цього залу в сусідній, де показують Шоу слонів – на місцевій фермі їх живе близько 30-ти і половина з них виступають з трюками, доки інші катають туристів по території парку.

Глядачі вільно розсаджуються на сходинках навколо великого піщаного майданчику, на який вервечкою виходять слони з погоничами. Тварини залюбки грають у боулінг, футбол та волейбол, катаються на великих велосипедах, крутять хоботами обручі та навіть роблять глядачам "масаж" ногами.

Двох вихованців погоничі навчили малювати – "художники" старанно тицяють хоботом у відерця з фарбою і стукають по полотну. Один слон старанно виписує слово "Любов" англійською, а інший тим часом малює на футболці синє дерево з фруктами. Розписану слоном футболку погонич тут же пропонує публіці купити за 500 тайських батт – це приблизно 133 гривні.

У перервах між виступами слонів-артистів можна годувати. Діти погоничів ходять між рядами і продають гроно бананів по 20 батт. Тайські банани солодкі, але маленькі - фрукт вміщається у долоню. Однак слони завжди охоче їх їдять, бо доросла тварина споживає на день до 300 кг їжі.

На виїзд з Нонг Нуч туристи орієнтуються по слонових загонах. Автостоянка починається одразу за їхніми стойлами.

 

Зараз ви читаєте новину «Тайські слони грають в боулінг та розмальовують футболки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути