вівторок, 12 грудня 2017 16:35

Мандрівка вихідного дня: Краснокутський дендропарк на Харківщині
15

Фото: Олег БОЖКО

Зима – хороший період для подорожей вихідного дня, під час яких можна дослідити різні куточки України. Один із цікавих маршрутів – це поїздка Харківщиною. За два дні можна побачити Шарівський палац, Пархомівський музей із картинами Малевича і Пікассо, а також – Краснокутський дендропарк. Це один із наймальовничіших парків України. Він також є одним із найстаріших дендропарків України: його історія налічує понад два століття. Розташований він поблизу селища Краснокутськ у селі Основинці на Харківщині.

Автор: Олег БОЖКО
 

Заснував парк поміщик Іван Каразін, якого в цьому регіоні дуже добре знають. Ще одна відома особистість Харківщини – його брат, який заснував Харківський університет. Івана Каразіна вважають першим ботаніком в Україні.

Зараз парк має статус пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Його вважають одним із найцікавіших зразків садово-паркової архітектури України 18 сторіччя.

Автор: Олег БОЖКО
 

Прогулятися затишними алеями парку дуже добре в будь-яку пору року. Взимку тут теж можна побачити красиві пейзажі – вкриті снігом рідкісні рослини. У парку є два ставки, на яких живуть лебеді. Також тут є чотири джерела-криниці із водою. Вважають, що ця вода має лікувальні властивості. Зі східного боку яру збереглися підземні ходи, які є тут з монастирських часів. У підземних ходах колись ховалися козаки-монахи під час навали кримських татар.

Автор: Олег БОЖКО
 

Дерева дендропарку висаджені групами і відібрані дуже ретельно. Свого часу Каразін став завозити сюди рослини, яких практично не було на тогочасній території України. Брати Каразіни любили подорожувати, і щоразу після поїздки привозили додому рослини з Японії, США, Канади, Мексики і європейських країн. Вони першими завезли в Україну акацію, клен, платан, софору. Ці рослини прижилися в Краснокутському дендропарку і поширилися далі по Україні.

Автор: Олег БОЖКО
 

У Краснокутському дендропарку є штучно створений острів. Його називають "Островом кохання". Острів був насипаний тут ще за часів Каразіна. В наші часи це місто стало традиційним для весільних фотосесій – пари із Харківської і навіть Сумської області приїздять сюди фотографуватись.

Автор: Олег БОЖКО
 

Був період, коли Краснокутський дендропарк занепадав, а у 1957 році його почали відновлювати. Поповнили видовий склад до 350 рослин. Відновили і надмогильні плити Каразіних, які тут поховані. Традиція засновника дендропарку продовжилася – рідкісні рослини висаджують тут і досі.

Зараз ви читаєте новину «Мандрівка вихідного дня: Краснокутський дендропарк на Харківщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути