неділя, 04 листопада 2012 21:15

Потаємний вихід з криївки веде через криницю
22

Фото: ФОТО: Олена Власова

У селі Бабин Гощанського району, що за 20 км від Рівного, є власна реконструйована криївка українських повстанців – її звели 4 роки тому за кресленнями з архівів СБУ. Підземне житло справді облаштоване так, що у ньому можна автономно прожити кілька місяців. Всередині є вода, продукти, обігрівач та туалет.

Криївку зробив власним коштом місцевий підприємець. Викопав її у готельно-ресторанному комплексі в селі, щоб зробити міні-музей українських повстанців. Проект обійшовся майже у 100 тисяч гривень.

Над криївкою – два метри ґрунту. Вхід на око не визначиш – він замаскований під стелаж біля грубки, який заставлений дровами. Однак варто сильно відсунути шафу уліво, як за нею відкривається вузький мурований прохід у схованку. Зверху видніє табличка з тризубом та написом – "здобути або не бути".

"Так потаємно і в давнину було, щоб нквдисти не здогадалися, - пояснює ідею входу супроводжуючий Максим Морозюк, реставратор криївки. – Коридор веде на кілька метрів углиб. Всередині є дві кімнати – спальня та загальна. Окремо є приміщення для зберігання їжі та туалет. В такій криївці одночасно могло жити 10-12 людей".

Вбиральня розташована праворуч від входу. На дерев'яних дверях вирізано сердечко.

Житлові кімнати обігріваються грубкою. Штабна кімната найбільш простора – у ній є стіл та лави попід стінами. У кутку під іконою запалена лампада. Усі речі в криївці – справжні, а не макети: зброя, формений одяг, друкарська машинка, телефонний апарат, бінокль, скринька, посуд. Одна з порцелянових тарілок трофейна, має німецьке клеймо.

Спальня дуже проста – грубо збиті двоповерхові ліжка, встелені ковдрами. Вона межує із діючою криницею, але знаходиться трохи вище рівня води.

У спальні є потаємний вихід на випадок втечі. У стіні відкривається окреме віконечко в шахту колодязя – у нього може пролізти дорослий чоловік і прихованими східцями вибратися нагору. Однак туристам туди лізти не дозволяють, щоб не розбилися.

"Цим же лазом повстанцям могли передавати їжу та зброю. Виглядало це так - зв'язковий клав у відро продукти, патрони або гранати і йшов до криниці. Потім відро обережно спускав у шахту до криївки", - додає Максим. – "Повстанці відкривали свій лаз і ставили над водою міцну дошку. Відро опускалося на дошку, а харчі швидко забирали всередину криївки. Порожнє відро відпускали нижче і зачерпували води – вже повне зв'язківець тягнув його назад. Сторонній наглядач нічого би не запідозрив".

Навколо криниці у лісі видніють кілька старих пеньків, що обросли грибами. У кожному з них є непримітні отвори – вентиляція підземного житла.

Криївка у Бабині стала першою реконструкцією підземного житла повстанців на Рівненщині. Місцеві кажуть, справжня знаходилася у лісі неподалік, але до наших часів не збереглася.

Ще одна популярна серед туристів криївка розташована біля Свято-Воскресенського чоловічого монастиря в урочищі Гурби, що в Здолбунівському районі. До неї безкоштовно проводить екскурсії єдиний житель обителі ієромонах Нифонт. У цій місцині в квітні 1945-ого року відбувся найбільший бій вояків УПА з бійцями НКВС.

Зараз ви читаєте новину «Потаємний вихід з криївки веде через криницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути