понеділок, 01 квітня 2024 17:12

Показали найкоротший державний кордон

Невелика скеля на півночі Африки має титул найменшого державного кордону в світі. Її називають Пеньон-де-Велес-де-ла-Гомера. Її довжина становить лише 85 метрів.

Автор: odditycentral
  На Пеньон-де-Велес-де-ла-Гомера мешкають лише іспанські війська, які відповідають за спостереження та оборону
На Пеньон-де-Велес-де-ла-Гомера мешкають лише іспанські війська, які відповідають за спостереження та оборону

У 1564 році скелю була завойована Іспанією, пише Oddity Central.

Іспанія має майже 2000 кілометрів сухопутного кордону з Португалією та Францією, але вона також має набагато менші кордони з такими країнами, як Андорра, Велика Британія (Гібралтар) та Марокко. Саме з останньою, африканською країною Марокко, Іспанія має найменший сухопутний кордон у світі - 85-метрову ділянку землі, що з'єднує скелю площею близько 19000 квадратних метрів з марокканським узбережжям.

Пеньйон-де-Велес-де-ла-Гомера є іспанською територією від 1564 року, коли її завоював адмірал Педро де Естопіньян, і хоча Марокко неодноразово заявляло про свої претензії на неї, Іспанія ніколи не погоджувалася повернути цю землю і фактично розмістила там війська для забезпечення іспанського правління.

Пеньон-де-Велес-де-ла-Гомера - одне з так званих "місць суверенітету", які Іспанія має в Північній Африці, поряд з Сеутою, Мелільєю, Пеньон-де-Альхусемас, островами Чафарінас та Ісла-де-Перехіль. Його правовий статус – неавтономна територія під управлінням Іспанії. Цікаво, що ця безплідна скеля була островом до 1934 року, коли землетрус створив невеликий перешийок і перетворив острів на півострів. Цей сухопутний кордон був офіційно визнаний найменшим у світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Приголомшливі скелі, золоті піски та блакитні води: 10 найкращих пляжів світу

Наразі на Пеньон-де-Велес-де-ла-Гомера мешкають лише іспанські війська, які відповідають за спостереження та оборону. Солдати проходять ротацію щомісяця і живуть у скромних приміщеннях, без водопроводу і електрики. Вони покладаються виключно на кораблі ВМС Іспанії, які регулярно доставляють припаси.

Цікаво, що це остання іспанська територія, яка зазнала вторгнення агентів іноземної держави. 2012 року група з семи осіб, що належала до організації, відомої як Координаційний комітет визволення Сеути і Мелільї, пробралася на скелю і замінила іспанський прапор на марокканський. Вторгнення тривало лише декілька хвилин, оскільки іспанські війська швидко зняли іноземний прапор і заарештували зловмисників, але технічно це вважається фактичним вторгненням.

У канадському місті Ванкувер розпочнеться навколосвітня подорож, яка охопить чотири континенти. Міжнародна залізнична компанія Railbookers анонсувала запуск першого в своєму роді маршруту на поїзді, який охоплюватиме чотири континенти і більше 20 міст в 13 країнах.

Подорож розпочнеться 28 серпня 2024 року, а її вартість стартує від 119 599 доларів США з людини. У цю суму будуть включені квитки на поїзди, проживання в готелях, автомобільні трансфери, деякі авіаперельоти (крім індивідуальних міжнародних рейсів), а також харчування та екскурсії.

Зараз ви читаєте новину «Показали найкоротший державний кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути